Annonce
Rejser

På hesteryg på Læsø: Tølt og himmelsyn på Rønnerne

På hesteryg kommer man helt tæt på naturen og Rønnerne, og udsigten er formidabel. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På Krogbækgaard arrangerer Lasse Grønberg Jensen rideture på Rønnerne for hesteglade danskere.

- Kan du flytte benet - jeg efterspænder lige gjorden. Det gør vi altid.

Lasse Grønberg Jensen, ejer af Krogbækgaard på Læsø, er sprunget af sin hest og rykker i gjorden.

Vinden pisker ind i vores ansigter, og Rønnerne, Danmarks næststørste marskområde og en af Læsøs største turistattraktioner, er et landkort af dybe, store vandpytter og myretuer.

Annonce

I luften følger lærken os. Det gør den altid, siger Lasse Grønberg Jensen.

- Når vi er kommet et stykke ud på Rønnerne, så kommer den, siger han, mens han vugger i sadlen.

Under ham har han en af de cirka 100 islandske heste, som udgør rygraden i den forretning, som Krogbækgaard er, og som Lasse Grønberg Jensen overtog efter sin far, Poul-Erik Jensen, i 2012.

Hans far havde svært ved at drive gården med et overskud, men kaster man et blik på  www.rideferie.dk, som er Krogbækgaards hjemmeside, bliver det tydeligt, at Lasse Grønberg Jensen ikke har svært ved at trække rideglade danskere til Læsø.

”Alt optaget,” står der ud for uge 26-30.

- Der er syv uger, hvor der nonstop er gæster. Så arbejder jeg 10-12 timer hver dag, men det gør ikke noget, og jeg plejer at sige til mine medarbejdere, at de gør deres arbejde godt, hvis jeg har tid til også at være vært i den periode. Jeg har ikke en ris og ros-kasse. Det behøver jeg ikke, for jeg taler med stort set alle de gæster, som kommer igennem her, siger Lasse Grønberg Jensen.

Drama i luften

Til højre for os ruller en strandskade og en krage rundt i luften. Kragen er kommet for tæt på strandskadens æg, og strandskaden gør nu et ihærdigt forsøg på at jage vandalen på flugt.

Hestene ænser ikke dramaet, som udspiller sig i luften, men fortsætter på lige rækker i marsklandskabet.

Lasse Grønberg Jensen giver tøjle-instrukser, inden vi sætter os op på hestene. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ligesom alle andre, der deltager i en rideferie på Krogbækgaard, har vi fået tildelt heste efter, hvor rutinerede ryttere vi er.

- Det gør jeg altid. Det er vigtigt for, at både rytteren og hesten har en god oplevelse, siger Lasse Grønberg Jensen, som netop har købt to nye islandske heste, fordi han syntes, han manglede heste med lige nøjagtig deres temperament.


Jeg tror kun, at det bliver mere og mere populært at være ude i naturen, fordi flere og flere bor i byen, og når de vil lave noget sammen, vil de ud, hvor de kan trække vejret.

Lasse Grønberg Jensen, ejer af Krogbækgaard


- Jeg vil gerne have en alsidig flok, så alle får noget ud af at komme her og ride, siger han.

Annonce

En jævn gangart

Forude kan vi skimte ”Store Pigesten”, Rønnernes højeste sten og beliggende cirka halvanden kilometer fra parkeringspladsen ved Læsø Saltsyderi. Sagnet fortæller, at to piger reddede sig op på stenen på flugt fra en gal tyr, da de var ude at vogte kvæg, fortæller Lasse Grønberg Jensen og foreslår, at vi får hestene op i fart.

Hvis vejret er dårligt, er der mulighed for at trække indenfor i et fælles opholdsrum. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Faciliteterne i gårdens gæstelænge er nye og rare at komme hjem til efter en dag på hesteryg. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Booker man en rideferie på Krogbækgaard, får man tildelt et værelse i enten den ene længe af gården eller i en af de små feriehytter, som ligger med udsigt over engen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Lad os prøve at få dem til at tølte. Hold tøjlerne lidt stramt og klem med læggen, siger han, inden vi glider over i en tølt, som er islandske hestes signatur-gangart. I modsætning til trav, som kan føles meget ujævn, er tølt en meget behagelig og jævn gangart for rytteren.

Da vi når ”Store Pigesten”, vender vi om. Det er begyndt at regne, og horisonten er mørkegrå og tung. Turen har taget små to timer, men er overstået på et øjeblik. Inde i stalden hopper vi af og smider ridehjelmene i en kasse.

En af gårdkattene lægger sig på ryggen i halmen og spinder, og vi går over i vores værelser, som ligger i den ene længe af Krogbækgaard.

Annonce

Svin og lam på grillen

Inderlårene er lidt ømme, men humøret er højt, og når vi har skiftet, er vi inviteret til jomfruhummer tilberedt på tre forskellige måder af Lasse Grønberg Jensen. At lave mad er ikke fremmed for ham, for når der er ridegæster i uge 27-32, serverer han lam af egen avl om tirsdagen, langtidsgrillet vildsvin af egen avl om onsdagen og fisk og skaldyr om torsdagen.

Selvom Lasse Grønberg Jensen hele tiden arbejder hårdt for at få tingene til at løbe rundt og finde indtægtsgivende aktiviteter om vinteren, er han fortrøstningsfuld. Lysten til at opleve Danmark er nemlig større end nogensinde før.

- Jeg tror kun, at det bliver mere og mere populært at være ude i naturen, fordi flere og flere bor i byen, og når de vil lave noget sammen, vil de ud, hvor de kan trække vejret, siger han.

Krogbækgaard

Lasse Grønberg Jensen er uddannet C-træner og  B-instruktør hos Dansk Islandshesteforening, hvilket betyder, at han er certificeret til at tilride og træne heste samt undervise i ridning på islandske heste.

Der tilbydes ridekurser af forskellig varighed og sværhedsgrad på Krogbækgaard, og børn helt ned til syv år kan være med. Det er også muligt for lejrskoler at booke et ophold, og derudover tilbyder Lasse Grønberg Jensen lederkurser.

Se mere på  www.rideferie.dk.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Marskstien har fået stjernestatus: Tag med på den 54 kilometer lange vandrerute gennem særpræget landskab

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Rejser For abonnenter

Paris: Bistroernes usikre fremtid

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce