Annonce
Kolding

Læs hvad unge mener om hjemmeskole, coronakrise og savn af vennerne: Det er underligt og kedeligt

Collage: Privatfotos
For Koldings mange tusinde skoleelever er det en helt speciel tid i øjeblikket, hvor deres skolegang er henlagt til deres hjem, og hvor de må undvære deres kammerater og dagligdag.

Kolding: Skolegang mutters alene, nul frikvartershygge med kammeraterne og intet eller meget begrænset socialt samvær med de bedste venner.

Sådan er hverdagen for tusinder af elever på Koldings folkeskoler, privatskoler og ungdomsuddannelser i øjeblikket, hvor nødlukning af skoler og uddannelser og opfordringer til at indskrænke det sociale samvær har sine tydelige spor på de unges liv.

JydskeVestkysten har spurgt nogle af Koldings unge om, hvordan deres hverdag er lige nu, hvad de får tiden til at gå med, og hvad de savner.

1. Emilie Boulund, 14 år, går i 7. klasse på Brændkjærskolen

Privatfoto

- Det er virkelig kedeligt at gå i skole herhjemme, for man skal hele tiden holde øje med, hvad der kommer af lektier. Det er mærkeligt, og hvis man har brug for hjælp til noget, fordi det er svært, så er læreren der ikke. Jeg spørger i stedet min mor, der arbejder hjemme, søger på internettet eller spørger i en klassegruppe, vi har på snapchat.

- Jeg har fået lov til at være sammen med et par andre - en af gangen, så jeg har set to veninder i alt. Det har været rigtig hyggeligt.

- Det er også virkelig kedeligt lige nu, fordi jeg ikke kan snakke med nogen. Jeg plejer jo også at høre, hvordan det går med andre, og det gør jeg ikke lige nu.

- Jeg bliver også nødt til selv at tage ud og løbe og lave styrketræning. Jeg svømmer konkurrencesvømning og går til dans, og jeg havde glædet mig til at komme til stævner i Odense og Herning de næste to weekender, men de er aflyst. Jeg havde glædet mig til at svømme noget, som det er længe siden, jeg har svømmet, og så var det på langbane. Jeg skal til danseopvisning i juni, og når vi kommer tilbage til dans, får vi travlt med at øve koreografien.

- For tiden står jeg op om morgenen, laver lektier, og efter frokost går vi udenfor. Først om eftermiddagen må jeg se film eller sådan noget. Min mor arbejder også hele dagen, og min lillesøster og lillebror laver arbejder nok halvdelen af dagen.

2. Casper Eriksen, 14 år, går i 8. klasse på Brændkjærskolen

Privatfoto

- Det er ret besværligt at gå i skole derhjemme. Der er mange fag, hvor man måske har brug for hjælp fra en lærer, og så skal man først skrive til dem over Aula og vente på at få svar. Det er mærkeligt at gå i skole alene uden at have en klasse, synes jeg.

- Det er ret irriterende, at jeg ikke kan være sammen med mine venner i skolen, og det kan godt blive to ret lange uger. Jeg har været sammen med to fra klassen en dag, og ellers har jeg kun været sammen med familien. Min mor arbejder hjemme, og både min lillesøster og jeg sidder og laver lektier, så vi ser mest bare hinanden til morgenmad, frokost og aftensmad.

- Det, jeg savner mest, er helt klar det sociale. Jeg savner at snakke med andre og være fysisk sammen og måske være ude at se noget. For eksempel gå en tur sammen. Det var skønt at være sammen med de to fra klassen en dag. Vi lavede lektier, havde det sjovt og gik en tur.

- Det er en mærkelig situation, vi er i, og jeg har aldrig været igennem sådan noget før. Jeg har ikke noget problem med, at der er blevet lavet nogle begrænsninger, men det er underligt at tænke på, at hvis vi skal købe noget i storcentret, kan vi ikke det. Og hvis man får lidt ondt i tænderne, kan vi ikke bare komme til tandlæge.

3. Alberte Mathilde Bro, 12, går i 6. klasse på Lyshøjskolen

Privatfoto

- Det er ret underligt, at man ikke ser sine venner til dagligt, og at man bare skal sidde derhjemme på sit værelse og lave skolearbejde. Men det er selvfølgelig en fordel, at man kan sove længe, og at man kan tage sig en lille pause, når man har lyst.

- I dag har jeg første gang talt med min lærer online sammen med en lille gruppe af mine kammerater. Det var en slags generalprøve, hvor vi skulle se, hvordan det fungerer. Vi skal ikke have undervisning, men så får vi mulighed for at stille spørgsmål til, hvordan vi løser de opgaver, vi har fået for. Ellers plejer jeg at få hjælp af mine forældre, hvis der er noget, jeg ikke lige kan finde ud af.

- Jeg ser næsten slet ikke mine venner. Når jeg er ude at gå en tur, så er det sammen med mine forældre. Det er også hyggeligt, men jeg savner både mine venner og at komme i skole.

- Når jeg ikke laver lektier, så skriver jeg sammen med mine venner, og så slapper jeg af eller læser en bog. Jeg er ved at læse ”Veninder for altid”, og så er jeg lige blevet færdig med ”Dødens å”, som er en fællesbog, vi har fået for i skolen.

4.Ebbe Gantzhorn Kristensen, 17 år, 1.g, Munkensdam Gymnasium

Privatfoto

- Jeg har været nødt til at aflyse min 18 års-fødselsdag den 4. april, hvor der skulle været kommet 40 gæster. Det er ærgerligt, men hvis det er sådan noget, der skal til, er der ikke noget at gøre. Hvis man regner med, at man smitter tre, hvis man selv er blevet smittet, så kunne det jo blive rigtig mange smittede bare ud fra min fest.

- Jeg synes ikke dronningen gik over stregen i sin tale. Den sad tværtimod lige i skabet. For det er jo alvor. Og jeg tror, at det gik op for mange unge, da de hørte hendes tale. Det har nok været svært for mange at se alvoren, hvis man selv er ung og ikke bliver ramt så hårdt af sygdommen, men der er ingen, som har lyst til, at det ender med at gå ud over ens mormor eller morfar.

- Jeg plejer at have rigtig travlt i hverdagen, så situationen har ændret nærmest alt for mig. Og det er mærkeligt, at man ikke kan give sin mor en krammer eller sin søster en highfive til dagligt.

- Jeg sidder klar klokken 08 med min morgenmad foran computeren, og så har jeg undervisning så normalt, som det nu kan være. Men allerede på dag to føltes det som dag 30, fordi man savner alt det sociale, som er en vigtig del af at gå på gymnasiet.

- Det eneste gode, jeg kan få øje på, er, at man får et tæt samvær med sin familie. Ellers er der ikke meget positivt at sige om situationen.

5. Markus Teilmann-Jørgensen, 17 år, 1.g, Munkensdam Gymnasium

Privatfoto

- Jeg synes, unge skal tage mere ansvar og for eksempel udskyde festen, hvis de fylder 18 år. Jeg bliver selv 18 år i april, men nu ved jeg ikke, hvornår det bliver fejret. Jeg er helt klart blevet mere opmærksom på, at man skal tage flere forholdsregler. For to uger siden var jeg til en stor fest, hvor der var måske 150 deltagere, men sådan en fest ville jeg bestemt ikke tage med til i dag.

- Vi har lavet nogle enkle regler hjemme hos os. Første regel er, at vi ikke må sove hos kammerater i øjeblikket, anden regel er, at vi skal vaske hænder og bruge håndsprit, når vi går ud og ind af huset, og den tredje regel er, at vi ikke må være sammen med mere end to kammerater ad gangen. Den sidste regel kom til, efter at vi havde hørt statsminister Mette Frederiksens seneste tale om at begrænse antallet af personer i en gruppe til højst ti. Jeg synes godt, man kan mødes med et par kammerater og gå en tur, men så skal man huske at holde afstand.

- Man skal selv tage mere ansvar for sin skolegang. Vi møder ind ved at koble os på computeren, og så bliver vi undervist og får nogle opgaver, som vi selv skal sørge for at få løst. Det fungerer fint, men det er ret træls alligevel, for jeg er rigtig glad for at gå i skole. Den helt store forskel er, at der ikke sidder andre i lokale end en selv, så der er faktisk en form for ensomhed over det.

- Når det hele er overstået, så glæder jeg mig allermest til at komme i skole igen. Det tror jeg faktisk, at der er mange, som gør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Sydjylland For abonnenter

Retten i Kolding er i fuldt gear igen: Alligevel risikerer flere at skulle vente et år på ny retssag

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce