Annonce
Kultur

Læser undrede sig: Hvorfor er der lys i det hvide vandtårn om natten?

Et af byens vartegn i mørke. Det hvide vandtårn. En læser undrede sig over, hvorfor der var lys i tårnet både aften og nat, og det har Fredericia Dagblad nu undersøgt. Det tog dog lidt tid, før vi fandt frem til indehaveren af svaret. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Vidste du, at der er 81 trin op til udkigspladsen i det hvide vandtårn? Eller at det kostede omkring 24.500 kroner at bygge i 1909? En læser undrede sig over, at der i dag er lys i tårnet om aftenen og natten. Det svar gik Fredericia Dagblad på jagt efter.

Fredericia: Mange har sikkert set det, uden at tænke nærmere over det. Lyset i det hvide vandtårn på volden i Fredericia.

Det gjorde Bodil Jørgensen også. Hun nøjedes dog ikke med at tænke, konstatere og gå videre. Hun valgte at undre sig, og netop den undren har Fredericia Dagblad forvandlet til en historie om netop lys på volden. En historie, der umiddelbart virkede nem at gå til, men vi skulle både forbi voldmesteren, som intet havde med driften at gøre.

Det måtte være biblioteket, dagbladet skulle finde svaret hos, lød meldingen. Svaret fra Jytte Bræmer fra biblioteket lød, at de kun administrerede nøglerne til vandtårnet.

Det måtte derfor være kommunens ejendomsafdeling, der skulle være den berømte nål i høstakken. Her kunne vi få det endelige svar – efter lidt tid.

- Hvorfor er der lys i det hvide vandtårn både aften og nat?

Annonce

- Vi vil jo gerne vise et af byens vartegn frem, så det kan ses – også om natten.

Jacob Degn Larsen, leder af ejendomsafdelingen, Fredericia Kommune

Lille strøm-udgift

Spørgsmålet kom bag på leder af ejendomsafdelingen, Jacob Degn Larsen. Han mente, at det vistnok handlede om noget med…. Også Jacob Degn måtte gå videre med Bodil Jørgensens undren. For det eksakte svar lå Jacob Degn Larsen ikke umiddelbart inde med.

Men efter frem og tilbage – hvor der som bekendt er lige langt – fandt vi frem til svaret på spørgsmålet.

- Vi vil jo gerne vise et af byens vartegn frem, så det kan ses – også om natten, lyder forklaringen fra Jacob Degn Larsen.

Efter renoveringen af det hvide vandtårn blev der installeret LED-belysning. Det betyder rent økonomisk, at der er en meget lille udgift til strøm. Derudover er vandtårnet også blevet udstyret med noget så smart som et skumringsrelæ. Hvad er det, tænker du måske - og det samme gjorde vi.

Og der er ikke lys i vandtårnet, men på. Det er nemlig projektører, der lyser tårnet op.

Intelligent lys

Et skumringsrelæ er simpelthen en intelligent løsning, som fortæller – eller viser – når det enten er mørkt eller lyst.

- Det er et relæ, der registrerer, hvornår dagslyset er så tilstrækkeligt lavt, at LED-lyset skal tænde. Det tænder og slukker automatisk, fortæller lederen af ejendomsafdelingen.

Han synes selv, det ser rigtig godt ud, som belysningen lyser det hvide vandtårn op både aften og nat. Mon ikke flere fredericianere deler den opfattelse?

For at komme op i det 16 meter høje vandtårn skal du leje en nøgle på biblioteket. Så kan du til gengæld også derefter gå de 81 trin op til udkigspladsen. I 1909 kostede det omkring 24.500 kroner at bygge.

Er der noget, du undrer dig over, når det kommer til byudvikling i Fredericia Kommune? Så del den eller stil dit spørgsmål i boksen herunder.

Derfor bringer vi historien

Med jævne mellemrum bringer vi en historie, der udspringer af et spørgsmål eller en undren – stillet direkte fra en af vores brugere.

Det er en del af et nyt projekt, som hedder ”Byen spørger – vi svarer”. Her har du nu et sted at gå hen, hvis du har et spørgsmål eller en undren vedrørende byudvikling i Fredericia Kommune.

Vi vil gerne forstærke den bro, der allerede eksisterer mellem os og jer læsere, og det vil vi blandt andet gøre ved at grave svarene frem på jeres spørgsmål. Men vi har brug for din hjælp og dit input.

På vores hjemmeside, www.frdb.dk, kan du finde den spørgeformular, du skal bruge for at sende os dit spørgsmål eller undren. Her kan du samtidig læse meget mere om vores projekt, se tidligere besvarede spørgsmål og meget mere.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce