Annonce
Læserbrev

Læserbrev. Affaldssortering - en omvendt Robin Hood

Varde Kommune indfører nu nye todelte affaldsspande til alle private husstande. Alle skal fremover, som minimum, have nye 240 liter spande opstillet, opdelt til 40 proent organisk madaffald og 60 procent restaffald, og det vil så, ifølge Din Forsyning, medføre en mindre prisstigning på 5 procent til nyindkøb.

På mystisk vis gælder de 5 procent dog kun for de husstande, der tidligere havde en 240 liter spand, hvorimod alle husstande med mindre affaldsspande på 80-120-140-160 liter bliver straffet med prisstigninger fra 20 til 50 procent og vil fremover blive tvangsopkrævet betaling for rumindholdet i en 240 liter spand beregnet til 48 kg..

Jo mindre affald, jo større prisstigning. Enlige og pensionistægtepar, der gennem mange år kun har haft behov for en affaldssæk beregnet til 16 kg., vil derfor stige med 50 procent.

Altså samme pris for pensionisten med 16 kg. affald til videre forarbejdning, som for storfamilien med 48 kg..

Jeg må indrømme, at det forekommer mig som en omvendt Robin Hood og en særdeles uanstændig form for kreativ kassetænkning.

Oplysningen om at prisen på videre forarbejdning af affaldet ovenikøbet falder fra 650 til 400 kr. pr. ton, gør blot urimeligheden endnu større og fjerner samtidig enhver rest af belæg for prisstigninger udover betaling til nye spande.

En 240 liter affaldsspand til alle er måske den mest praktiske løsning, men det forhindrer jo ikke på nogen måde, at man hæver bunden på spanden til et niveau, der er tilpasset husstandens tidligere behov, så det igen bliver logikken og affaldsmængden, der bestemmer prisen på renovation.

Annonce

Svar fra Din Forsyning

Jens Stræde Bondesen, Projektleder for madaffald, DIN Forsyning, Ulvsundvej 1, 6715 Esbjerg N, svarer:

Varde Kommune har besluttet, at alle husstande i Varde Kommune skal frasortere deres madaffald fra deres restaffald. Dermed lever Varde Kommune op til EU-kravet om separat udsortering af madaffald ved husholdninger senest i 2023.

Den nye affaldsordning indebærer, at alle husstande skal have en todelt skraldespand. Den mindste todelte skraldespand er en 240 liter. Valget af størrelsen på den todelte skraldespand er baseret på erfaringer fra andre kommuner, hvor størrelsen klart anbefales ud fra en benyttelses-, drift og økonomisk betragtning.

Skraldespanden kan ikke blive mindre, da et skillerum i mindre spande ikke passer til den todelte skraldebil. Ligeledes giver mindre skraldespande udfordringer med fastklemt affald. Alternativet til todelte skraldespande ville have været en ekstra skraldespand til madaffald. Dette ville også have krævet investeringer i nye skraldespande, samt tømningsomkostninger til den ekstra spand.

Alle vores affaldsordninger skal hvile i sig selv. Dvs. at vi ikke må opkræve mere, end affaldsordningerne koster at drive, men vi må heller ikke give underskud.

Prisstigningen skyldes, foruden indkøb af nye spande, stigende tømningsomkostninger, efter vi sidste år havde tømningsopgaven for genbrugs- og restaffaldspande i EU-udbud.

Vi har selv erfaringer med falske bunde i vores skraldespande. Her er der problemer med utætheder, hvor væske trænger ned og øger lugtgenerne. Holdbarheden på den falske bund er også typisk et problem, hvorfor der er øgede udgifter til hyppigere udskiftning eller reparation. Derudover er prisen for tømning af en 240 liter med falsk bund og en 240 liter uden falsk bund den samme.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce