Annonce
forside

Læserbrev: Demokrati er et fælles ansvar

Læserbrev: JV mener, at samtaler om politik i rammerne af et parti er topstyring. Det kalder på refleksion.

Politiske holdninger og linjer lægges på den måde, at man som medlem af et parti deltager i medlemsarrangementerne med det sigte, at vi som medlemmer og folkevalgte bliver klogere. Det er det, vi kender, som den demokratiske samtale. Vi er ikke nødvendigvis enige. Men ved at diskutere og høre forskellige perspektiver, skaber vi et kompromis, som vi kalder vores "politiske linje". Det sender vi vores demokratisk valgte politikere videre med. Er det topstyring? Nej. Kalder det på, at medlemmer selv tager et ansvar? Ja.

Når et medlem gerne vil udtale sig, og medlemmet hverken har deltaget i de demokratiske samtaler om den politiske linje og ej heller er valgt til en post i partiet, er det altså en god idé, at denne clearer sin udtalelse med partiets demokratisk valgte mandat-holdere. Fordi de ved, hvilke afvejninger og hvilket udtryk medlemmerne gerne vil have frem. Er det topstyring? Nej. Men de, der er blevet valgt til at forvalte partiets holdninger, udfører deres opgave: De forvalter medlemmernes holdninger.

Når JV bringer læserbreve af maks. 250 ord, er det så topstyring? Eller censur? Nej. Det er en måde at styre avisens udtryk på. Men lad være med at bilde jer ind, at det er demokratisk samtale.

Jeg mener, at JydskeVestkysten Varde bidrager til den demokratiske samtale, når vi skriver artikler om et Venstre-medlem, der skal have clearet sine debatindlæg, før de bringes. Hvor vi hører begge parter i sagen, dokumenterer med en mail og derudover også undersøger hos de andre partier i kommunen, hvordan deres linje er. Det er netop interessant - uanset om man synes, det er helt almindelig praksis eller topstyring - at blive klogere på, hvordan demokratiet fungerer.

Lokalredaktør Dorthe Knudsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce