x
Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Effektiviseringer på skoleområdet

Skolerne skal effektivisere driften med 0,5 procent i 2020. Det har vi politikere bedt hele den kommunale organisation om. På nogle områder giver det god mening. På andre områder kan meningen (og effektiviseringen) være vanskeligere at finde og implementere. Det gælder skoleområdet, og derfor skal vi politikere også tage ansvaret for den ønskede besparelse.

De 0,5 procent svarer til 1,3 millioner kroner i 2020. Besparelsen kræver (endnu) en effektivisering af skolernes mødevirksomhed, samarbejdsmønstre og arbejde med udviklingsprojekter.

Effektiviseringen skal reducere lærernes mødevirksomhed og i stedet forøge hver enkelt lærers undervisningstid med cirka 12 minutter om ugen. Der er bare ikke meget mere at effektivisere, fortæller MED-udvalget på skoleområdet. Læser man det velmenende effektiviseringsforslag, ligner det grangiveligt en regnearksøvelse, der flytter udfordringerne til andre afdelinger og koster flere kurser og konsulent-timer.

Derudover kræver effektiviseringen en skarp prioritering af dagsordenspunkter. Men hvilke punkter skal pilles af lærernes møder? Det må i min verden aldrig blive punkterne om børnenes trivsel eller lærernes kerneopgave – undervisningen. Det vil lærerne heldigvis aldrig lade ske. Vi politikere derimod skal tage ansvaret for den ønskede besparelse på skoleområdet. Hvordan kunne vi gøre det?

Vores forslag vil være at begrænse antallet af prestigeprojekter og de talrige målinger af dette og hint, der trækker medarbejdere væk fra deres kerneopgave omkring børnene. Vi skal skabe arbejdsro, så eventuelle initiativer vokser fra medarbejderne og deres faglige kunnen, og finansieringen i stedet kan skaffes på ansvarlig vis.

De to radikale byrådsmedlemmer slår fast, at politikerne må tage ansvaret for de besparelser, som de selv har bedt om. Foto: René Lind Gammelmark / Mads Hansen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce