Annonce
Debat

Læserbrev: Man har ikke ret til at skade andre for at opfylde sine lyster

Læserbrev: Chefredaktør ved Århus Stiftstidende, Jan Schouby, hævder i klummen, På Kant, den 5. december, at han har retten til at konsumere en voluminøs bøf, så ofte lysten til den slags melder sig. En udtalelse som afslører i bedste fald afgrundsdyb uvidenhed om verdens tilstand, i værste fald ligegyldighed og kynisme i forhold til samme.

Mennesket har allerede forårsaget overskridelse af fire planetariske grænser, nemlig når det gælder skovrydning, biodiversitetstab, drivhusgasudledning og udledning af kvælstof og fosfor til havene. Husdyrproduktion spiller en nøglerolle i samtlige overskridelser.

Der er bred enighed om blandt verdens førende forskere, at vi har ganske få år at ændre adfærd i, såfremt vi skal undgå klima- og miljøkatastrofer, herunder skal den gennemsnitlige verdensborger spise 75 % mindre oksekød - i Vesten er en reduktion på 90 % påkrævet.

I civiliserede kulturer hersker konsensus om, at man kun har ret til at forfølge individuelle lyster, så længe man ikke skader andre. Umådeholdent kødforbrug skader såvel nuværende som kommende generationer og afspejler en skræmmende mangel på solidaritet, pligt- og ansvarsfølelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce