Annonce
Debat

Læserbrev: Sundhedsministeren lader patienterne i stikken og tager deres læger som gidsler

Læserbrev: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fremfører ofte det argument, at patienterne lades i stikken af læger, som ikke vil udskrive cannabis til dem eller henvise til andre læger, som vil.

Det er en grum fordrejning af virkeligheden. Folketinget, med Ellen Trane Nørby og Sundheds- og Ældreministeriet som agitator, vedtog noget de kalder en "forsøgsordning for medicinsk cannabis" uden at bevilge de 80-90 millioner, det ville have kostet at organisere en ordning, der kunne legitimere, at borgere fik ordineret medicinsk cannabis som led i et forsøg med deres lægers opbakning. Det var et helt bevidst fravalg.

Sundhedsministeren har dermed svigtet de patienter, som hun har fortalt, at deres læger kan skrive cannabis plantedele og ekstrakter ud til. Hun har forsømt at give lægerne de nødvendige forudsætninger for at påtage sig opgaven. Sundhedsministeren har taget alle de læger, hun er politisk chef for, som gidsler, ved ikke at lytte til dem, deres organisationer og ved efterfølgende offentligt at forsøge at så mistillid til lægernes faglighed og dømmekraft i sagen.

Vi kan som læger ikke gøre vold på vores faglighed, sætte patientsikkerheden over styr og "tage chancer", som Ellen Trane Nørby opfordrer os til, til fordel for ministerens korstog for dansk cannabisproduktion og eksport til mange hundrede millioner. Hun optræder jævnligt for Dansk Landbrug midt i cannabismarkerne og man kan spørge sig selv, hvad en sundhedsminister dog gør der? Havde det været landbrugsministeren, kunne man have forstået meningen. Det paradoksale er, at ministeren kunne have fået medicinsk cannabis afprøvet, hvis hun havde kæmpet for finansiering af en egentlig forsøgsordning. Hun kunne have sikret forsyningslinjerne, og at alle rent faktisk kunne være blevet klogere, når forsøget sluttede, hvis man havde brugt penge på at etablere et landsdækkende organiseret forsøg, som lægerne ville kunne stå inde for at deltage i og henvise til.

Din læge vil gerne hjælpe dig, og du kan være glad for, at det sker på et lægefagligt, velbegrundet fundament, og ikke er styret af politisk stemmefiskeri og landbrugsinteresser. Og nej, din læge tjener intet på at udskrive bestemte typer medicin frem for andre, som ofte fremføres som argument for, at lægen derfor nok ikke vil udskrive cannabis.

Sandheden er, at der er mange penge på spil for at få gang i cannabisproduktionen i Danmark og for at gøre det til en eksportsucces for landbruget. Det vil vi som læger ikke blandes ind i, og vi kan ikke give køb på vores faglighed og svigte vores patienter på baggrund af den slags pres.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Butikschef jagtede kødtyv på gaden

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce