Annonce
Tønder

Løbet er kørt: Tønderløbet aflyses også i år

Der bliver ikke uddelt medaljer på Tønders torv i år. Tønderløbet, der plejer at løbe af stablen første lørdag i september, er aflyst. Arkivfoto: Timo Battefeld
Mens andre motionsløb vender tilbage efter en corona-pause, er Tønderløbet i september atter taget af plakaten. Bag den officielle begrundelse om "ændrede rammer og betingelser" gemmer sig også frustration over manglende kommunal opbakning.

TØNDER: Efter at have ligget underdrejet i næsten et år, vender flere lokale motionsløb nu tilbage. Om to uger gennemføres årets udgave af Aabenraa Bjergmaraton, og straks efter sommerferien melder Klosterløbet i Løgumkloster sig klar på banen. Men fra folkene bag Tønderløbet vil de lokale motionister vente forgæves på grønt lys.

- Det er med stor beklagelse, at vi i styringsgruppen har måttet beslutte endnu engang at bryde traditionen og aflyse det årligt tilbagevendende Tønderløb.

Sådan lyder den officielle tekst i en udsendt pressemeddelelse. Heraf fremgår, at løbet i 2020 blev aflyst på grund af covid 19-pandemien, men at Tønder Løbeklub som arrangør havde haft forventninger om at gennemføre løbet første lørdag i september i år. Men det kommer altså ikke til at ske.

Annonce

- På grund af ændrede rammer og betingelser har vi desværre vurderet, at det var bedst at aflyse, skriver arrangørerne.

Tønderløbet

Tønderløbet har mere end 20 år på bagen og startede i sin tid som halvmaratonløb med sloganet "Danmarks fladeste og gladeste motionsløb".

Gennem årene kom der flere kortere distancer til. Tidligere samlede løbet over 1000 deltagere. Senest har deltagerantallet ligget på omkring 500.

I 2019 forsøgte Tønder Løbeklub sig med et nyt koncept, således at løbet blev gennemført som rent byløb.

I 2020 måtte løbet aflyses på grund af corona-situationen.

Bag "ændrede rammer og betingelser" gemmer sig ikke kun corona-udfordringer og sammenfald med flere andre begivenheder, der er blevet flyttet til netop løbsdagen i Tønder. De ændrede rammer er i høj grad også af økonomisk karakter.

I de sidste mange år har Tønder Løbeklub hvert år fået 30.000 kroner i tilskud fra Tønder Kommune. Pengene var betaling for, at kommunens ansatte kunne deltage gratis i løbet, og klubben stillede endda trænere til rådighed, for at medarbejderne kunne komme i form. Interessen for at være med har fra kommunal side været dalende de seneste par år, og i år har det så haft den konsekvens, at tilskuddet er inddraget. Det gør ondt hos arrangørerne.

- Uden det kommunale tilskud forsvinder vores overskud. Det vil faktisk give underskud at arrangere løbet, siger Poul Erik Hansen, der er medlem af løbeklubbens bestyrelse og talsmand for styringsgruppen.

Gruppen har til en hvis grad forståelse for, at det kommunale tilskud i forlængelse af den dalende interesse blandt medarbejdere ikke er en selvfølge. Alligevel havde man håbet på fortsat støtte.

Tønderløbet har de seneste mange år slået sig op som et familieløb i Tønder midtby. Foto: Claus Thorsted

- Som løbeklub synes vi faktisk, at vi har gjort meget for kommunen. Vi gennemførte et motionsløb til Vejle, da Tønder Sygehus var i fare. Det er vores medlemmer, der løftede det store projekt Tønder Stierne, og lige om lidt afleverer vi en cross fit-bane til 300.000 kroner til alle byens børn og borgere, siger Poul Erik Hansen, og påpeger yderligere en række tiltag og aktioner, der rækker ud over foreningens egentlige formål.

- Vi forsøger at gøre noget, der går ud over vores medlemsskare, også for at få nye medlemmer.  Men vi synes også, at vi støtter kommunen. Derfor vil vi også gerne støttes af kommunen, påpeger Poul Erik Hansen.

Indtil for få år siden fyldte de gule Tønder Kommune-trøjer godt op i deltagerfeltet i det årlige Tønderløb. Men sådan er det ikke mere. Senest har kun 31 medarbejdere benyttet sig af det personalegode, der handler om gratis deltagelse i det årlige løb. Arkivfoto: Christer Holte

Inddragelsen af det faste tilskud fra rådhusets side var ledsaget af en opfordring til, at løbeklubben årligt kunne søge et særskilt tilskud, der så kunne afgøres gang på gang. Det har klubben valgt at se bort fra i år. Men det kan komme på tale i 2022.


Men vi synes også, at vi støtter kommunen. Derfor vil vi også gerne støttes af kommunen.

Poul Erik Hansen, medlem af styringsgruppen bag Tønderløbet


- Vi er stadig fuldt overbeviste om, at Tønder Kommunes største by helt naturligt skal have et årligt signatur-løb og håber derfor at kunne vende tilbage næste år, lyder det fra styringsgruppen.

Samarbejdsaftale

Tønders nytiltrådte kommunaldirektør Lars Møldrup har ikke været involveret i beslutningen, men efter at have undersøgt sagsforløbet kan han nikke genkendende til løbeklubbens sagsfremstilling.


Uden det kommunale tilskud forsvinder vores overskud. Det vil faktisk give underskud at arrangere løbet.

Poul Erik Hansen, medlem af styringsgruppen for Tønderløbet, Tønder


- Direktionen har besluttet ikke længere at give et sponsorat til Tønderløbet, som det måske er blevet opfattet som. Tønderløbet har været en slags personalegode, som til sidst kun 31 medarbejdere har benyttet sig af. Derfor har direktionen valgt at sidestille Tønderløbet med andre løbearrangementer, forklarer Lars Møldrup.

Han opfordrer samtidig til, at Tønder Løbeklub i lyset af klubbens engagement i flere sammenhænge, tager en fornyet dialog med kommunen.

- Det er superfint, at Tønder Løbeklub spiller ind med flere forskellige aktiviteter som for eksempel også "Bevæg dig for livet". Det engagement skal ikke afspejles gennem et sponsorat men en samarbejdsaftale, hvor man på lige fod med andre understøtter og leverer noget for hinanden, siger Lars Møldrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce