Annonce
Aabenraa

Løbsarrangør efter tilsagn fra kronprinsen: Jeg blev lige så glad som løberne

Det var under Royal Side Run foran det gamle rådhus, at kronprins Frederik afslørede på tv, at Sønderjylland får sit eget Royal Run i 2020. Foto: Søren Gylling
Lige nu står det kun fast, at Kronprinsens Royal Run finder sted i Sønderjylland i 2020. Endnu er det nemlig ikke afgjort, i hvilken by arrangementet skal finde sted. Men det bliver formentlig en købstad, vurderer Per Hussmann fra Sport Event Syd, der samarbejder med kongehuset, Dansk Atletik Forbund, Bevæg dig for Livet og TV 2 om Royal Run.

Aabenraa: Så meget er sikkert: Royal Run bliver afviklet i Sønderjylland i 100 året for Genforeningen i 2020. Resten, det vil sige de nærmere detaljer om hvor og hvordan, vil de næste mange måneder være et spørgsmål om planlægning.

- Det er lidt kedeligt lige nu. Det vil først vise sig i den nærmeste fremtid, i hvilken by Royal Run skal finde sted, fortæller Per Hussmann fra Sport Event Syd.

Sport Event Syd er blot én af fire parter, der nu skal gå i gang med at arrangere den store løbebegivenhed 2. pinsedag næste år.

- Det er ikke entydigt, hvem der bestemmer, hvor Royal Run skal finde sted i 2020. Det er en dialog, der foregår mellem de involverede parter. Det er blandt andet Dansk Atletik Forbund, Bevæg dig for Livet, kongehuset og TV 2 - plus Sport Event som den udførende part. Og vi bliver da hørt, lyder det fra Per Hussmann, der nu skal mobilisere mange frivillige frem til 2020.

Annonce

Royal Run 2020 bliver stort - og det involverer mange mennesker. Begivenheden er meget større - og meget mere end for eksempel DHL-stafetten.

Per Hussmann, Sport Event Syd, medarrangør af Royal Run 2020

Større end DHL

- Royal Run 2020 bliver stort - og det involverer mange mennesker. Begivenheden er meget større - og meget mere end for eksempel DHL-stafetten. Så der ligger endda nogle årsværk i forberedelserne.

Han blev klar over, at løbet kom til Sønderjylland i det øjeblik, kronprins Frederik annoncerede det på TV 2.

- Jeg havde jo lyden fra TV 2 i øret, så jeg blev naturligvis lige så overrasket og glad som resten af de par hundrede løbere, der var med i Royal Side Run foran det gamle rådhus i mandags (2. pinsedag; red.), fortæller Per Hussmann.

Men om det bliver i én af de tre byer Haderslev, Aabenraa eller Sønderborg er endnu ikke afklaret.

- I princippet ikke. Det var bare tre byer, der blev nævnt i flæng. Det eneste, der er sikkert lige nu, er at det bliver Sønderjylland. Der er ingen, der siger at det nødvendigvis skal være én af de tre byer. Lige nu er det så åbent, at man bare siger Sønderjylland. Men det bliver én af købstæderne, vurderer Per Hussmann.

Flere kriterier for placering

Det skyldes flere årsager, erkender han, men mest sker det af praktiske hensyn.

- Det historiske får naturligvis en betydning, men det er et spørgsmål om "mange bække små", der får indflydelse på afgørelsen.

Han ved godt, at der er mange spændende elementer i denne sag, som kunne være interessante at vide.

- Men lige nu er der bare desværre ikke andet at sige end, at det er officielt, at det bliver Sønderjylland. Så må det vise sig i den nærmeste fremtid, hvor det bliver henne. Nyheden er, at begivenheden er kommet til landsdelen - og det er vi glade for - alle os, der arbejder med det. Jeg kan i hvert fald for Sport Event Syds vedkommende sige, at vi klarer opgaven dér, hvor den skal løses, siger Per Hussmann.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce