Annonce
Tønder

Løgumkloster får stort beløb til ny middelalderhave: Hele byen står bag det

Forstander på Løgumkloster Højskole, Ursula Dieterich-Pedersen, står i det, der på sigt skal blive en del af en helt ny middelalderhave i Løgumkloster. Foto: André Thorup
Området omkring Løgumkloster Højskole skal i de kommende år forvandles til en helt ny middelalderhave, og en stor økonomisk håndsrækning bringer drømmene tæt på virkelighed.
Annonce

Løgumkloster: Det ligner egentlig bare nogle helt almindelige græsplæner. Det er også præcis, hvad det er anno 2020, men i løbet af de kommende år skal der ske store ting med de grønne områder omkring Løgumkloster Højskole.

Her er det nemlig planen, at intet mindre end en ny middelalderhave skal skyde op. Her skal hyggelige stier, borde og bænke sammen med velvalgte planter skabe den helt rette stemning og historie.

Og netop historien er en af hovedårsagerne til, at man gerne vil have den nye middelalderhave. Det fortæller Ursula Dieterich-Pedersen, der er forstander på Løgumkloster Højskole.

- Vi vil gerne skabe en middelalderhave, der udover undervisning for højskolens elever er offentlig tilgængelig og noget for hele byen. Det er med til at give Løgumkloster et stort løft. Byen rummer så meget fantastisk historie, men vi savner det historiske præg i skolens område. Med middelalderhaven kan vi nu skabe netop det og udvide bykernen, siger Ursula Dieterich-Pedersen.

Annonce

Masser at se

Udover stier, borde og bænke er der planer om at lave en masse små oaser i middelalderhaven.

Et orangeri, en historisk urtegård, en fordybelseshave, en kålgård, et formidlingsværksted, et tingsted og et udekøkken er bare nogle af de ting, der er på tegnebrættet.

Men hvorfor er det netop middelalderen, man gerne vil have i centrum i den nye have?

- Det har noget med planterne at gøre. I middelalderen var man enormt gode til at dyrke en permakultur. De planter, man satte sammen arbejder simpelthen sammen. I middelalderen var man derved gode til at gøre tingene selvforsynende, og det skaber en anden frodighed, mens det også er pænere at kigge på, fortæller Ursula Dieterich-Pedersen.

Idéerne til den nye middelalderhave er samlet i et træ på Løgumkloster Højskole, der kan skabe overblik, inspiration og motivation. Foto: André Thorup

Samspillet mellem planter og de forskellige områder i den nye have er også noget, som de knapt så plantekyndige kan blive meget klogere på i fremtiden.

- Vi laver selvfølgelig masser af undervisning i haven, men der kommer også til at være små skilte, der forklarer, hvad tingene er, og hvad de kunne dengang i middelalderen, melder forstanderen.

Annonce

Massiv støtte

En middelalderhave er et stort projekt, og den slags er som bekendt aldrig gratis. Det er den heller ikke ved Løgumkloster Højskole, hvor projektet samlet ventes at løbe op i 1,6 millioner kroner.


Hele byen har vist, at vi virkelig gerne vil det, og det har gjort et stort indtryk på fonden.

Ursula Dieterich-Pedersen, Forstander Løgumkloster Højskole


Her kan man dog glæde sig over et enormt rygstød. "Her bor vi-puljen", som er en del af Nordea-fonden har nemlig valgt at bidrage med 818.144 kroner.

- Det er fantastisk. Når vi først har fået den støtte, er det en blåstempling af hele projektet - også i forhold til at søge andre fonde. Når juryerne skal vurdere den slags projekter, så kigger man meget på, om det er noget, der er holdbart i længden. Det er det her, og det er vi rigtig glade for, siger Ursula Dieterich-Pedersen.

Støtten fra puljen er især blevet mulig, fordi hele Løgumkloster er gået sammen. Udover højskolen er også skoler, børnehaver, lokalråd, foreninger og andre lokale aktører bag den nye middelalderhave.

- Hele byen har vist, at vi virkelig gerne vil det, og det har gjort et stort indtryk på fonden. Fonden vil gerne fremme liv i udkanten, og det gør vi i den grad her i Løgumkloster, når så mange er med. Det er lige fra børn til ældre der gør en forskel, og så har vi samlet en masse frivillige, der vil hjælpe, fortæller højskole-forstanderen.

Med støtten fra "Her bor vi-puljen" kan man hurtigt komme i gang, og allerede inden for et par år vil historien skyde op omkring højskolen.

- Projektet og den støtte, vi har fået nu varer frem til december 2022. Her vil vi kunne nå at lave stier, borde, bænke og planter klar, mens vi kan koordinere med de frivillige. 2022 er så længe, støtten holder til, og herfra bliver det lettere at køre videre, understreger Ursula Dieterich-Pedersen.

De står bag middelalderhaven

Løgumkloster Efterskole.

Løgumkloster Distriktsskole.

Løgumkloster Friskole.

Efterskolen Sine.

Løgumkloster Borgerforening.

Markledets Børnehave.

Deutscher Kindergarten.

Løgumkloster danske Børnehave.

Deutsche Schule Lügumkloster.

Refugiet.

Kirkemusikskolen.

Løgumkloster Lokalråd.

Plantningsselskabet Sønderjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Annonce