Annonce
Aabenraa

Løjting på spil: Helle lavede ringridning på Midtfyn

Et optog med flot klædte ryttere red som optakt til ringridningen på vejene i Vantinge til glæde for nogle af den midtfynske landsbys beboere, der kom ud fra husene og kiggede på. Foto: Hardy Hounsgaard
Helle Fjølner-Larsen og hendes midtfynske familie med sønderjyske rødder i Løjt Kirkeby arrangerede deres eget ringridningsstævne med 11 deltagere, fordi de som følge af corona ikke kan komme til stævner i Sønderjylland.

Vantinge: Når en midtfynsk familie med sønderjyske rødder ikke kan komme til ringridning, så må ringridningen komme til Midtfyn.

Sådan tænkte Helle Fjølner-Larsen, der sammen med sin mand, John, samt børnene Caroline på 10 og Christian på 12 år, arrangerede deres eget ringridningsoptog i Vantinge. Derfor kunne man denne onsdag midt i juli opleve 11 prægtige heste og ryttere ride rundt på de små veje i den midtfynske landsby vest for Ringe, inden de red op til Fjølner-Larsens ejendom Køngsgård for at dyste om at blive årets Vantinge-ringriderkonge.

- Vi savner meget at komme ud til ringridning. Vi plejer at læsse bil og hestetrailer adskillige weekender for at tage til ringridningsstævner i Sønderjylland i løbet af sommeren, men de er aflyst i år på grund af coronaen, fortæller Helle Fjølner-Larsen, der er 38 år og er opvokset i Løjt Kirkeby nord for Aabenraa.

Annonce
10-årige Caroline, datter af Helle og John Fjølner-Larsen, er i fuld galop tæt ved at ramme ringen med sin lanse ved ringridningen i Vantinge. Foto: Hardy Hounsgaard

Det var en blanding af øvede og knap så øvede ringridere fra Sønderjylland og Fyn, der dystede og hyggede sig i Vantinge. Det foregik på ægte sønderjysk maner med optog og ringridning i to omgange med indlagte hygge- og spisepauser hen over eftermiddagen.

Lyden af hove på vejene

Helle Fjølner-Larsens interesse for heste og ringridning stammer fra hendes opvækst i Sønderjylland.

En lattermild Helle Fjølner-Larsen er klar til ringridningen på Køngsgård i Vantinge, mens hendes mand John er klar til de praktiske opgaver på græsset. Foto: Hardy Hounsgaard

- Da jeg var 13 år, fik jeg lov til at ride på min stedfar Falles hest, fortæller Helle Fjølner-Larsen, der er opvokset i et parcelhus i Løjt Kirkeby. Her var der ikke plads til heste.

- Jeg kan huske, hvordan jeg som barn strømmede ud på vejen, når jeg kunne høre lyden af hove på vejene i parcelhuskvarteret, når der kom heste forbi. Den glæde ved heste vil jeg gerne give videre, så når vi er ude at ride i dag, får folk altid lov til at klappe hesten, hvis de vil, siger Helle Fjølner-Larsen.


Jeg kan huske, hvordan jeg som barn strømmede ud på vejen, når jeg kunne høre lyden af hove på vejene i parcelhuskvarteret, når der kom heste forbi.

Helle Fjølner-Larsen


Men hvad er det, der er så fascinerende ved at ride i fuld galop og forsøge at få lansen gennem det lille hul?

Helle Fjølner-Larsen synes, det er sjovt og hyggeligt at være til ringridning, som hun onsdag arrangerede hjemme på deres gård i Vantinge på Midtfyn, fordi familien ikke kunne komme til ringridning i Sønderjylland denne sommer. Foto: Hardy Hounsgaard

- Det er hyggeligt og sjovt. Alle er glade, når man er ude til ringridningsstævner, og vi opfatter ikke hinanden som konkurrenter. Det gør man, når man er ude til dressur- og springstævner, hvor enhver passer sig selv og ikke hjælper hinanden, fortæller Helle Fjølner-Larsen.

Annonce

Fandt sin fynske mand i Australien

Helle Fjølner-Larsen er 38 år og har siden hun blev uddannet for 15 år siden arbejdet som lærer på Tingløkkeskolen i Odense-forstaden Dalum.

John og Helle Fjølner-Larsen ser deres 10-årige datter Caroline nærme sig galgen med ringen ved ringridningen i Vantinge. Foto: Hardy Hounsgaard

Hendes mand John er fra Refsvindinge på Østfyn, men de mødtes i Australien. Helle tog til Australien efter sin studentereksamen i efteråret 2000, da gymnasiet i Aabenraa havde en udvekslingsaftale med en pigekostskole i Tamworth i New South Wales cirka 300 km nord for Sydney.

- Jeg kom derned i oktober 2000 og nåede at opleve de paralympiske lege, som blev afviklet efter OL i Sydney. Jeg rejste videre på egen hånd op langs kysten i Australien, og her mødte jeg John i kystbyen Byron Bay, fortæller Helle om mødet med sin kommende mand, der i dag er 43 år og arbejder som servicechef på Palfinger Marine på Lindø i Munkebo.

Annonce

På forsiden af JydskeVestkysten

Helle tog hjem til Danmark ved juletid i 2000, mens John blev i Australien lidt længere. Men de holdt kontakten ved lige og blev genforenet ved Midtfyns Festival i 2001.

- Her blev vi spottet af en fotograf, der tog billeder af os, og vi kom på forsiden af JydskeVestkysten, fortæller John, mens han gør klar til at hente sin hest i stalden på Køngsgård, der er opført i 1907.

Kort efter deres fælles festivaloplevelse flyttede de sammen i Odense, hvor Helle begyndte at læse på lærerseminariet i Odense i 2001. Heste var der ikke plads til dengang.

- Jeg købte en hest, som var opstaldet på en gård uden for Odense, fortæller Helle.

Annonce

En hest til hver

John Fjølner-Larsen er blevet smittet med hustruens hesteinteresse. Inden da var heste ikke noget for ham.

- Jeg er et konkurrencemenneske, uanset om jeg vinder eller ej, siger han med et grin, der afslører, at han nok ikke ender som dagens ringriderkonge.

Store og små ringridere red gennem Vantinge i optoget. Foto: Hardy Hounsgaard

I 2006 købte parret Køngsgård i Vantinge.

- Vi kunne se, at der var luft i økonomien til, at vi også kunne have heste. Så nu har vi fire heste, en til hver i familien, siger Helle Fjølner-Larsen, inden hun sætter sig op på sin hest og på klingende sønderjysk byder velkommen til en dag med hygge og kappestrid til hest i Vantinge.

Der var prægtige heste og ryttere at skue til ringridningsoptoget i Vantinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Ringridningsoptoget red forbi kirken i Vantinge på deres tur gennem den midtfynske landsby. Foto: Hardy Hounsgaard
John og Helle Fjølner-Larsen havde arrangeret ringridningsstævne på deres gård i Vantinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Ringridningsoptoget red gennem Vantinge med følgeskab af flere gående. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce