Annonce
Indland

Løkke: Bånd til Indien har været frosset ned men er tøet op

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over, at Danmark og Indien er enige om at styrke samarbejdet på flere planer.

Der er et stort potentiale i samarbejde med og eksport til Indien, udtaler statsministeren under et besøg.

De danske relationer til Indien, verdens største demokrati, har været fastfrosset i en årrække.

Men nu glæder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig fredag under et besøg i landet over, at de endelig er tøet op.

Han glæder sig over, at Danmark og Indien er enige om at styrke samarbejdet på flere planer.

- I stedet for alle de løse aftaler, er Modi (premierminister Narendra Modi, red.) og jeg enige om, at vi skal rykke samarbejdet et niveau op, så vi forbereder et egentligt strategisk partnerskab, som det Danmark allerede har i dag med Korea og Kina.

- Så vi får en ordentlig og mere permanent ramme omkring vores samarbejde. Det er der et bredt perspektiv i, siger Løkke i en kommentar.

Han peger på, at den danske eksport til Indien udgør 0,4 procent, svarende til 3,5 milliarder kroner, af den samlede danske eksport. Dermed er der et kæmpe perspektiv.

- Jeg skal ikke sætte mål på det, men det skal være meget, meget, meget, meget mere. I Danmark skal vi arbejde med, hvad vi vil bruge det til og sætte nogle mål, siger Løkke uden at ville pege på målet.

Det er på tide, at Danmark får indhentet det forsømte, når millioner af indere flytter fra land til by, og når mange skal løftes ud af fattigdom. Her kan Danmark bistå med grønne løsninger ifølge statsministeren.

For omstillingen giver problemer med luftforurening, beskidt spildevand og behov for mere grønne løsninger, som er noget Danmark er specialister i ifølge Løkke.

- Modi er internationalist, som kigger ud. Han er, lige som jeg selv, meget optaget af, at FN's bæredygtighedsmål er nogle, vi skal nå, siger statsministeren.

Forholdet mellem landene har været anstrengt i en årrække på grund af den danske våbensmugler Niels Holck.

I 1995 medvirkede Holck til at nedkaste våben til oprørere i den indiske delstat Vestbengalen.

Derefter flygtede han til Danmark.

Indien har længe ønsket Holck udleveret til retsforfølgelse, men det har Østre Landsret afvist.

Sagen om Niels Holck blev ikke nævnt med et ord, men det kom op på mødet i april, forsikrer Løkke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce