Annonce
Sydjylland

Løkke i klima-opråb til sønderjyske landmænd: Vis, at I er en del af løsningen

Cirka 850 landmænd var mødt op for at høre statsministerens bud på fremtidens landbrug. Foto: Hans Chr. Gabelgaard..

Landbruget skal bidrage med løsninger til klimaproblemerne, er budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der mandag var hovedtaler ved nytårskur foran 850 landmænd i Agerskov.

Nytårskur: Klimaproblemer er en af fremtidens største udfordringer, og landbruget er nødt til at bidrage med løsninger til klimaproblematikken, hvis kampen skal vindes. Sådan lød meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag aften gæstede Agerskov som hovedtaler ved Sønderjysk Landboforenings årlige nytårskur.

- Det nytter ikke at afvikle landbruget. Løsningen er, at vi udvikler dansk landbrug, så den bliver mere klimavenlig, sagde statsministeren.

Selvom sommerens tørke har været ualmindelig hård ved landmændenes økonomi takkede Lars Løkke Rasmussen netop tørken for at sætte klimaet på dagsordenen. Også i landbruget.

- Sommerens særlige vejr bliver med sikkerhed ikke en enlig svale. Den globale opvarmning er realitet, som vi er nødt til at håndtere. Der er det ene gode ved tørken, at det har været med til på tværs af partiskel og by og land at vække erkendelsen af, at vi står med klimaudfordringer, som vi må tage alvorligt, sagde Lars Løkke Rasmussen, der ikke lagde skjul på, at landbruget kommer til at mærke politiske tiltag, der skal forbedrede klimaet.

- I skal vise, at I er en del af løsningen, og at I har øje for næste generation. Det er også en del af landbrugets DNA.

Annonce
Lars Løkke Rasmussen frygter følgerne af et mulig britisk exit uden aftaler.Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Frygter brexit

Der blev også plads til andet end klimaproblematikken i Lars Løkke Rasmussens bud på fremtidens landbrug. Tirsdag skal de britiske politikere stemme om premierminister Theresa Mays brexitaftale. Ender det britiske farvel til EU uden en aftale - et såkaldt "no deal" - vil det gå voldsomt ud over den danske eksport til Storbritannien, der blandt andet risikerer at blive pålagt told.

- Hvis det her ender med en britisk brexit uden aftaler, så får det store konsekvenser for Storbritannien og os andre. Specielt i forhold til vores fødevareeksport til England. Det er ret alvorligt, sagde statsministeren, der dog beroligede landmændene med, at regeringen har en plan klar, lige meget hvad udfaldet af brexit bliver.

- Vi er så klar, som vi nu engang kan blive.

Lars Løkke Rasmussen ankom halvanden time forsinket. Det gjorde han, da et færdselsuheld på Storebæltsbroen spærrede for trafikken store dele af mandagen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Kommer landbrug i møde

Men det er ikke kun brexit, som fylder meget, når landmænd diskuterer EU. I flere år har dansk landbrug anklaget danske politikere for at overimplementere regler fra EU. Med andre ord mener landbruget, at Danmark på baggrund af EU-regler stiller skarpere krav til danske landmænd, end andre EU-lande gør til deres landmænd, selvom de er baseret på de samme EU-regler. Og her kom statsministeren landmændene i møde.

- Man kan godt få en opfattelse af, at andre tager regler som anbefalinger. Og det skal vi have mere fokus på i EU, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Ugen i billeder: Så du det?

Annonce