Annonce
Danmark

Løkke vil lukke regionerne

Står det til Lars Løkke Rasmussen, har danskerne stemt til regionsrådene for sidste gang. Onsdag præsenterer han sit længe ventede udspil til en sundhedsreform, hvor han ifølge avisen Danmarks oplysninger vil lægge op til en lukning af regionern

Regioner: Så skulle det være sikkert og vist. Regeringen vil lukke regionerne. Avisen Danmark har talt med en række kilder, der fortæller, at Lars Løkke Rasmussen onsdag klokken 10 på et pressemøde i statsministeriet vil fremlægge sit forslag til en sundhedsreform, hvor regionerne bliver nedlagt.

I stedet skal danskerne til at vænne sig en ny organisering med tre niveauer.

Tættest på borgerne vil der blive etableret 21 sundhedsfællesskaber i tilknytning til landets akutsygehuse. Her skal de praktiserende læger, kommunerne og sygehusene samarbejde om patienter med relativ simple diagnoser. Statsministeren har tidligere udtalt, at det for eksempel drejer sig om mennesker med lungesygdommen KOL og diabetes 2.

Ifølge avisen Danmarks oplysninger foreslår regeringen, at sundhedsfællesskaberne får en form for styregruppe tilknyttet, hvor kommunerne vil være politisk repræsenteret. Altså en slags indirekte folkestyre.

Over sundhedsfællesskaberne vil regeringen skabe fem administrative enheder, der primært skal varetage driften af de sygehusene. Der er altså tale om den samme geografiske organisering, som vi kender fra de nuværende regioner. Dog med den væsentlige forskel at de kommende enheder vil blive styret af en bestyrelse frem for de kendte folkevalgte regionsråd.

Øverst lægger Lars Løkke Rasmussen op til, at der skabes en national organisation ved navn "Sundhedsvæsenet Danmark". Det er endnu ukendt, hvad dette landsdækkende led får ansvaret for, men der har tidligere gået forlydende om, at det for eksempel kunne være ambulancedriften i hele landet. Også her skal en professionel bestyrelse sidde for bordenden.

Oprør i Venstre

Dagens udspil fra regeringen har været længe ventet. Egentlig havde Lars Løkke Rasmussen proklameret, at det ville blive præsenteret i efteråret sidste år, men af forskellige årsager valgte han af to omgange at udskyde det.

Det fortryder statsministeren givetvis i dag, for som tiden gik, begyndte der at ulme et oprør i Venstres fynske og jyske bagland. Over den seneste måned har en række magtfulde venstrefolk således her i avisen Danmark kritisereret forlydenderne om, at statsministeren havde tænkt sig at lukke regionerne. Forlydender der altså ifølge avisen Danmarks oplysninger er rigtige.

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, sagde Venstres tidligere gruppeformand i Folketinget Søren Gade til avisen Danmark tilbage i december.

Det har ikke været muligt at få de mange kritikere til at forholde sig til avisen Danmarks oplysninger om, at det nu skulle være sikkert, at regeringen vil nedlægge regionerne. De har heller ikke ønsket at svare på, om de ser det indirekte folkevalgte element i sundhedsfællesskaberne som en imødekommelse af deres kritik. Kritikerne fortæller, at de i stedet afventer statsministerens præsentation.

Overskriften på regeringens udspil til en sundhedsreform er "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce