Annonce
Esbjerg

Lønforskel på 80.000 kroner mellem ledere i Esbjerg Kommune tages op på højeste niveau

BUPL’s esbjergensiske landsformand, Elisa Rimpler er ikke tilfreds med, at ledere i SFO og klub i Esbjerg Kommune efter indførelsen af områdeledelse får 80.000 kroner mindre i årsindtægt end deres lederkolleger i Folkeskolen. Arkivfoto: Ulrik Jantzen/BUPL
Esbjerg Kommune forskelsbehandler på lønnen, selv om funktionen er identisk, mener BUPL i en tvist om lønniveau for henholdsvis læreruddannede og pædagoguddannede ledere på samme ledelsesniveau.

Esbjerg: De læreruddannede ledere af undervisningen i Esbjerg Kommune har en årsindtægt, der er 80.000 kroner højere end de pædagoguddannede kolleger i fritidsdelen – klub og SFO – selvom jobbeskrivelsen og ansvaret er det samme.

Det skriver Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbunds (BUPL) fagblad, Børn & Unge.

BUPL er så utilfreds med forskelsbehandlingen, at fagforbundet nu har ført sagen op på det højeste niveau, så det nu er en såkaldt ”interessetvist på niveau 4.”

- Det er godt, at Esbjerg Kommune har indført flerfaglig ledelse og anerkender, at lærere og pædagoger bidrager med hver sin faglighed. Men det er uforståeligt, at kommunen går imod sine egne værdier og betaler mindre til de ledere, som er uddannede pædagoger. Det sender et signal om, at deres arbejde er mindre værd, udtaler BUPL’s esbjergensiske landsformand, Elisa Rimpler, til fagbladet.

Annonce

Det handler ikke om uddannelse, men om deres funktion. Beskrivelserne af deres funktioner er fuldstændig identiske, men lønnen er vidt forskellig. Det går ikke.

Jonna Jul Gudmundsen, formand for BUPL Sydjylland

Samme funktioner

Ifølge Børn & Unge kan sagen føres tilbage til for nogle år siden, hvor Esbjerg Kommune indførte en ny ledelsesstruktur på skoleområdet, så en skoleleder har ansvaret for skoler på flere matrikler. I den enkelte afdeling har lederen af undervisningen og lederen af fritidsdelen det samlede ledelsesansvar på tværs af skole, SFO og klub.

Fagbladet har også fundet et jobopslag til to lederstillinger, der skal besættes til marts, og hvori der står:

”Vi ønsker, at vores to nye ledere skal dele lederskabet og i fællesskab lede skole og SFO. Selvfølgelig vil mange ledelsesopgaver blive fordelt, men vi mener det alvorligt, når vi siger, at matriklen skal ledes i fællesskab, og at begge ledere skal forpligte sig til ledelse i både skole og SFO", citeres der fra Esbjerg Kommunes stillingsopslag.

Det er Jonna Jul Gudmundsen, formand for BUPL Sydjylland, der i de seneste to år har stået i spidsen for forhandlingerne med Esbjerg Kommune. Hun fortæller til fagbladet, at kommunens hovedargument er, at lønforskellen er kulturelt betinget – at der er tradition for at lærere får højere løn end pædagoger.

- Det handler ikke om uddannelse, men om deres funktion. Beskrivelserne af deres funktioner er fuldstændig identiske, men lønnen er vidt forskellig. Det går ikke, siger hun til Børn & Unge.

Højt niveau

Hos Esbjerg Kommune oplyser kommunaldirektør Rikke Vestergaard i en skriftlig kommentar til sagen:

- Det er korrekt, at vi har en uenighed med BUPL, som vi gerne så løst lokalt. Det har indtil videre desværre ikke været muligt. Vi følger de spilleregler, der er aftalt parterne imellem ved løsning af interessekonflikter og afventer nu det videre forløb. Vi har således ikke yderligere kommentarer til sagen.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår parterne skal mødes, men det sker formentlig i løbet af de kommende par måneder. Det er første gang, BUPL tager en interessetvist til så højt et niveau. Løsningen søges i et såkaldt paritetisk nævn (ligeberettigelsesnævn red.). Nævnet består af to repræsentanter fra BUPL, to fra Kommunernes Landsforening (KL) og en opmand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce