Annonce
Kolding

Lørdag er ventetiden forbi: Plejehjemsbeboer i Kolding må igen få besøg

En revidering af loven den 4. april gav kommunerne mulighed for at åbne for besøg på udendørs arealer ved plejehjem, hvis byrådene fandt det forsvarligt. Seniordirektør Annette Lund har tidligere forklaret, at man i Kolding syntes, at sporene fra coronaudbruddet på plejehjemmet Vonsildhave skræmte, og det var en af grundene til, at man valgte at afvente, at Folketingets partier indgik en aftale på området. Den aftale blev offentliggjort fredag formiddag. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
I marts lukkede Koldings Plejehjem dørene for besøg for at beskytte beboerne for smitte med coronavirus. Lørdag får plejehjemsbeboerne igen mulighed for at se deres kære. Det skal foregå udendørs i haver og på terrasser.
Annonce

Kolding: Dannebrog skal hejses ved alle Koldings plejehjem lørdag.

- Det er virkelig en festdag, for her åbner alle plejehjem igen for besøg, fortæller seniordirektør Annette Lund.

Plejehjemmene låste hoveddøren den 11. marts, altså for godt syv uger siden, for at beskytte beboerne mod smitte med coronavirus. Fredag formiddag indgik et flertal af Folketingets partier en aftale om en gradvis genåbning af plejehjemmene.

- Vi har den seneste uges tid arbejdet med forskellige konkrete scenarier for genåbningen. Vi har endnu ikke fået de præcise retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, men vi ved, at myndighederne er tæt inde over, når partierne indgår en aftale. Og det er os magtpåliggende at åbne med det samme. Andet vil være uanstændigt, fordi der er så mange pårørende, der har savnet deres kære så længe, siger Annette Lund, der er seniordirektør i Kolding Kommune.

Genåbning

De omkring 550 plejehjemsbeboere i Kolding får fra lørdag mulighed for at få udendørs besøg.

For at besøgene kan gennemføres ansvarligt og for at begrænse smitterisikoen, er der en række retningslinjer, der skal følges.

Der bliver mulighed for op til tre besøg om ugen.

Besøg skal altid ske efter aftale med plejehjemslederen eller personalet.

Hver beboer må højest modtage to besøgende ad gangen, og kommunen opfordrer til, at det bliver de samme personer hver gang.

Der skal være to meters afstand mellem besøgende og beboer, og de må ikke røre ved hinanden. Kommunen opfordrer til, at besøget varer en halv time.

De besøgende skal selv medbringe tæpper, hvis de har behov for det.

Udendørs møbler, som besøgende bruger, rengøres af personalet.

Pårørende med symptomer på covid-19 har ikke adgang, og de skal være symptomfri i 48 timer før besøg.

Annonce

Pårørende skal hjælpe

Hun forventer, at alle plejehjem er klar til at tage imod de første gæster lørdag og fortæller, at der er kaldt ekstra personale ind. Alle besøg skal foregå udendørs.

- De pårørende skal hjælpe os og lytte til det, som personalet siger. Plejehjemsbeboerne er sårbare mennesker, og genåbningen skal ske i dialog mellem pårørende og personale, uddyber hun.

Alle plejehjem og alle omkring 550 beboere er forskellige, og der vil blive fundet individuelle løsninger. Nogle steder skal møderne foregå i haver og andre steder på terrasser. Blandt sikkerhedsforanstaltningerne er, at der skal være to meters afstand mellem besøgende og beboer. Man ikke må røre ved hinanden, og besøget skal aftales på forhånd med plejehjemslederen eller personalet.

- Vejret skulle ikke blive så godt lørdag. Det skulle blive bedre søndag, og vi håber, at nogle pårørende lige vil trække vejret og komme på besøg søndag, for det bliver svært at have alle på besøg på en gang, siger Annette Lund og fortsætter:

- Jeg er super glad for, at de pårørende nu kan komme på udendørs besøg. Og jeg ved, at der er rigtig mange pårørende, der sidder med tårer i øjnene og glæder sig.

Annonce

Ældreråd hilser åbning velkommen

Ældrerådets formand, Henry Clausen, hilser genåbningen velkommen.

- Det er jeg positiv over for, for der ligger et pres på plejehjemsbeboerne og de pårørende, fordi de ikke har været i kontakt med hinanden i så lang tid, men det er vigtigt, at vi passer på hinanden, og at de besøgende indordner sig under plejehjemmenes regler.

Han er klar over, at samfundet ikke kan genåbnes uden, at risikoen for smittespredning øges lidt.

- Alligevel skal vi have lukket op for samvær igen, fordi det sociale og det psykiske betyder så meget for plejehjemsbeboerne. Hvis man kun har sit fjernsyn, så kan der hurtigt gå kuk i den.

Henry Clausen fremhæver, at der er styr på situationen i Kolding.

- Vi har dygtige ledere og personale, og de skal nok få en travl weekend, hvor telefonerne kimer med folk, der vil besøge deres kære, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce