Annonce
Kultur

Løsgænger: Byrådet skal have tal på bordet fra teatret - hvor meget skal det koste?

"Aladdin - The Musical" var startskuddet til en stribe store teatersællerter. Den interne økonomi på teatret er gået op og ned, men er uanset hvad afhængig af tilskud fra både kommune og stat. Borgmester Jacob Bjerregaard (S) har lagt op til, at der i foråret laves en gennemgående analyse af teatrets økonomiske forhold. Både hvad det koster at skabe forestillinger, og hvad det bidrager med uden for teatrets mure. Løsgænger Karsten Byrgesen (fotoet) taler også for, at teatrets økonomi skal under skarp lup. Der skal tal på bordet. Arkivfoto og Fredericia Teater/Søren Malmose
Byrådet skal med åbne øjne beslutte, hvad de vil med teatret, og hvor mange penge det skal koste. Teatret bør knyttes tættere på borgerne ved blandt andet end skoleordning for ældste elever, mener løsgænger Karsten Byrgesen.

Fredericia: Hvis Fredericia fortsat skal have et musicalteater af høj karat, er byrådet nødt til at være klar til at betale, hvad det koster. Det mener løsgænger Karsten Byrgesen.

- Fredericia Teater gør det fantastisk, og jeg har ingen ønske om, at det skal stoppe, men jeg synes, at vi er nået et punkt, hvor vi er nødt til at gøre os klart, hvad det koster og så afgøre, om det er det, vi vil. Vi skal være enige om det, og vi skal have borgerne med, siger Karsten Byrgesen.

Han og det øvrige byråd bevilgede i forbindelse med budgetforhandlingerne et lån på fem millioner kroner til teatret, og det kom i kølvandet på et lån i sommer på samme beløb.

- Samtidigt støtter vi teatret med omkring 10 millioner kroner, så det bliver mange penge. Vi siger godt nok, at de skal betale lånet tilbage, men det sker jo ud af de penge, vi selv støtter teatret med, siger Karsten Byrgesen.

Annonce

- Fredericia Teater gør det fantastisk, og jeg har ingen ønske om, at det skal stoppe. Men jeg synes, at vi er nået et punkt, hvor vi er nødt til at gøre os klart, hvad det koster og så afgøre, om det er det, vi vil. Vi skal være enige om det, og vi skal have borgerne med.

Byrådsmedlem Karsten Byrgesen (løsgænger)

Bekymring ikke kritik

Opbakningen og stolthed over Fredericia Teater møder han også ude i byen, men han hører også bekymringer over teatrets økonomi.

- Det er noget, folk taler om, og det er som en bekymring. Det synes jeg, at vi som politikere er nødt til at reagere på, siger Karsten Byrgesen.

Han ved godt, at det kan være dårlig latin at rejse kritiske spørgsmål omkring Fredericia Teater, men han understreger, at det ikke er kritik.

- Jeg vil teatret det bedste, og de fortjener at vide, hvor vi står, siger Karsten Byrgesen.

Han konstaterer, at det uanset teatrets kunstneriske succes kan være svært at få et regnskab i plus.

- Men er det ikke at konstatere, at kultur koster?

- Jo, det kan man sige, men så må vi bare vide, hvad vi taler om. Er det 20 mio. kr. eller er det 25 mio. kr. eller mere? Og så må vi afgøre, om det er det vi vil og forklare det for borgerne, siger Karsten Byrgesen.

I det spil mener han også, at der må kæmpes yderligere for at få den statslige støtte til Fredericia Teater op på niveau med landsdelsscenerne.

- De får langt mere, og det bør vi slås for, siger Karsten Byrgesen.

Skoleforestillinger

Fredericia Teater kunne efter Karsten Byrgesens mening også få en mere sikker plads i fredericianernes bevidsthed, hvis der eksempelvis kunne ske et tættere samarbejde med skolerne.

- Det er langtfra alle børn og unge, som har været i teatret, så hvis vi kunne lægge ind, at de ældste klasser en gang om året kom en tur ind at se en af de store musicals, så kunne man på den måde give noget tilbage til byen, siger Karsten Byrgesen.

Skoleforestillingerne kunne ligge i den yderste ende af en opsætningsperiode, hvor der er plads til gæster.

- Jeg kan jo også følge med i, hvad der bliver solgt af billetter, og se, at der er perioder, hvor der er god plads, siger han.

Karsten Byrgesen mener også, at teatret bør koncentrere kræfterne om at spille i Fredericia.

- Det koster mange penge at sætte forestillinger op i København, så det bør man i hvert fald nøje overveje, siger Karsten Byrgesen.

Det har bestyrelsen for Fredericia Teater allerede besluttet. Der skal ikke være en automatik i, at forestillinger tager rejsen fra Fredericia til København, medmindre det skyldes kontraktlige krav.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce