Annonce
Aabenraa

Løsning uden problem: DF-viceborgmester vil mærke halalmad

I langt de fleste daginstitutioner i Aabenraa Kommune har børnene deres egen madpakke med. Arkivfoto: Søren Gylling.
Viceborgmester Ejler Schütt stiller forslag om, at al mad i kommunens institutioner skal mærkes, hvis der er tale om halalslagtet kød. Men kommunen serverer slet ikke halalslagtet kød.

AABENRAA: Når byrådet i Aabenraa træder sammen onsdag eftermiddag, skal de folkevalgte blandt andet tage stilling til et forslag om mærkning af halalslagtet kød i kommunens institutioner.

Det er Ejler Schütt, der stiller forslaget på vegne af Dansk Folkeparti, fordi han mener, at borgerne skal have mulighed for at fravælge halalslagtet kød.

Noget kunne dog tyde på, at DF hermed løber en åben dør ind: Hos Mad og Måltider, der producerer mad til plejecentre og hjemmeboende ældre, køber man aldrig halalslagtet kød, og der laves ikke måltider med halalslagtede ingredienser.

- Vi har aldrig oplevet, at brugerne har efterspurgt halalslagtede retter, fortæller Randi Mortensen, der er leder af Mad og Måltider.

I kommunens daginstitutioner er halalkød heller ikke noget, der indkøbes.

- Halal eller ej er slet ikke noget, vi diskuterer. Til daglig har børnene deres egen madpakke med. Vi har engang imellem fælles arrangementer, og her lader vi ikke være med at servere grisekød. Vi tilbyder bare et alternativ, fortæller Vivi Sprenger, der er leder af daginstitutionen Spiretoppen på Høje Kolstrup.

- Når der for eksempel grilles om sommeren, så er der både almindelige pølser og kyllingepølser og alt kyllingekød herhjemme er halalslagtet.

Annonce

Kostpolitik med fravalg

Aabenraa Kommune har en kostpolitik, hvori det blandt andet hedder: "Forældre kan efter religiøs eller kulturel overbevisning fravælge bestemte fødevarer for deres børn."

Der står til gengæld ikke noget om, at man kan forlange at få en bestemt slags mad serveret.

Fravalg

Ejler Schütt fortæller, at han ikke har undersøgt sagen nærmere, inden han stillede forslaget.

- Jeg ved ikke, hvordan de gør ude i institutionerne, og det er lidt meget forlangt, at jeg skal til at ringe rundt til dem alle. Men hvis det ikke er noget problem, så er det jo fint, siger han.

Når DF interesserer sig for mærkning af halalslagtet kød, er det fordi det koster penge at få sit produkt certificeret som halalslagtet eller halalgodkendt. Den proces skal virksomheder igennem, hvis de vil eksportere deres fødevarer til muslimske lande.

DF mener, at der betales en afgift til Islamisk Kulturcenter og videre til Muslim World League i forbindelse med denne godkendelse.

- Det er vores opfattelse, at man skal kunne fravælge halalmad, og dermed ikke være med til at støtte at der betales afgift til Islamisk Kulturcenter, skriver partiet i begrundelsen for forslaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce