Annonce
Danmark

Løvkvist: Har Ellemanns konstante sejre sendt ham ind i en dødbringende tåge?

Jakob Ellemann-Jensen med blomster efter valget til partiformand ved Venstres ekstraordinære landsmøde i Herning Kongrescenter i september 2019. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når en kronhjort taber kampen om et revir, hjælper hjernen dyret med at undgå den næste konfrontation, der ellers meget let ville kunne ende i et nyt, uundgåeligt nederlag.

Hjernen begynder simpelthen at sende mindre testosteron ud i kronhjortekroppen, så trangen til at kaste sig ud i nye kampe daler.

En simpel og smart mekanisme der sikrer naturens orden.

Annonce

Jakob Ellemann-Jensens problem er, at han hele tiden vinder. Det komplicerer og forvirrer naturens orden og gør processen mod magten til en tåge af uigennemskuelighed.

Ellemann oplevede en valgsejr i 2019, selv om han da blot var en del af flokken - med Løkke som alfahan. Venstre-flokken gik markant frem og blev igen det suverænt største parti i blå blok. Problemet var, at det skete med Lars Løkke Rasmussens og ikke Venstres politik.

Da partiet ikke længere kunne leve med at have en formand, der førte egen og ikke partiets politik, vandt Ellemann positionen som ny alfahan. Problemet var, at det ikke skete med Ellemanns gode vilje - han måtte tvinges ind i positionen af dem, der ville af med Løkke for enhver pris, inklusive prisen at få en partiformand, der egentlig ikke var klar.

Ellemann vandt Venstres delegerede på sin side, da de på et ekstraordinært landsmøde i efteråret 2019 valgte den næstformand, han selv havde udset sig i Inger Støjberg.

Og Ellemann vandt Venstres magtfulde forretningsudvalgs tillid, da han kort efter fik nok af Støjbergs illoyalitet og ville have hende sparket væk fra næstformandsposten igen.

Hver gang Ellemann står i en afgørende kamp, trækker han sig ud som vinder.

Hvordan skal hjernen så overhovedet kunne komme på den tanke, at den skal stoppe med at sende testosteron ud i kroppen, så hans instinkt mod at kaste sig ud i konfrontationer, Ellemann endnu ikke har opbygget styrke til at vinde, bliver dæmpet?

Indtil videre har det primære resultat af alt Ellemanns vinderi - når man kigger uden for Venstres interne rækker - været, at vælgerne flygter i en grad, så man nærmest får en fornemmelse af, at de selv ringer meningsmålingsinstitutterne op for at slå fast, at Venstre har de i hvert fald ikke tænkt sig at stemme på, hvis de fik lejligheden i morgen.

Strategien synes at være at kæmpe om magten i blå blok i stedet for at gå på fælles borgerlig jagt efter magten i Danmark. Ellers kunne Ellemann bare sige, at det ikke er vigtigt for ham, hvem der bliver statsminister, fordi borgerligt flertal står over alt. Det kunne så i øvrigt få den tilsigtede bivirkning, at spotlyset og presset ville blive rettet på helt anden vis mod Pape og i mindre grad mod Ellemann.

Lige nu får Ellemann både alle slagene og 100 procent af presset, mens Pape surfer ubekymret på målingernes konstant stigende bølge med et smil, der ender med at blive så bredt, at det kan hænges på pyloner og bruges som den bro over Kattegat, de drømmer om i baglandet hjemme i Papes Viborg.

Ellemanns valg er at holde fast i billedet af sig selv som det store dyr på savannen, der naturligt vil vinde enhver kamp, det måtte støde ind i. Måske fordi hjernen hele tiden pumper testosteron ud i kroppen for at sætte den i kampberedskab i stedet for at beskytte ham mod fremtidige og potentielt dødbringende sår?


Ellemanns valg er at holde fast i billedet af sig selv som det store dyr på savannen, der naturligt vil vinde enhver kamp, det måtte støde ind i.


Det er i denne tid vanskeligt at støde på en venstrepolitiker, der ikke ret hurtigt i samtalen hiver socialdemokraten Mogens Lykketoft og hans kortvarige formandsperiode frem, specifikt en overskrift i Politiken i 2004 med ordlyden “Lykketoft stormer ind i Statsministeriet”. På selve årsdagen for den overskrift gik Lykketoft af som formand, fordi det viste sig, at han i stedet var stormet mod et grimt valgnederlag.

Det handler selvfølgelig om at illustrere, at det går op og ned i politik, og også nogle gange meget hurtigt. At det hele nok skal vende. Også for Venstre og Jakob Ellemann-Jensen. Måske med udgangspunkt i den undersøgelseskommission, der skal granske regeringens ageren i minksagen? Håb som strategi.

Søren Pape Poulsen har prøvet at være i Ellemanns sko. Han lagde ud med at blive udråbt til en naiv, utilstrækkelig leder, der kun fik posten som formand for Konservative, fordi der ikke var noget alternativ. Og første gang Pape skulle præstere, blev han belønnet med Konservatives dårligste valg nogensinde. Et nederlag, der i den grad satte sig i kroppen på ham og gav ham perspektiv.

Nu er Pape så på stabil basis formand for det største borgerlige parti i målingerne.

Ellemann har ikke fået det perspektiv endnu. Hans system fortæller ham stadig, at han vil vinde kampen, fordi han ikke har prøvet andet. Ikke prøvet at tabe.

Fortællingen er, at Ellemann faktisk ikke har reel del i det nederlag, Venstre befinder sig i. Det er Lars Løkke Rasmussens skyld. Inger Støjbergs skyld. Alle mulige andres skyld, at vælgerne flygter fra Venstre. Og der er i øvrigt vælgerne, der svigter Venstre, og ikke Venstre, der svigter vælgerne.

Det er socialdemokraternes skyld, at de to år, der er gået efter folketingsvalget, har været forfærdelige for Venstre og Ellemann.

Socialdemokratiets skyld, at Ellemann ikke kan trænge igennem med troværdige, selvstændige bud på de dagsordener, der fylder det meste i dansk politik i øjeblikket - udlændingepolitik, at det skal kunne betale sig at arbejde og decentralisering. Hvis det da ikke er pandemiens skyld.

Det perspektiv, Pape fik efter sit sviende valgnederlag, får Ellemann næppe, før han for alvor forstår, at det faktisk er ham - formanden for Venstre - der har tabt. Tabt vælgerne.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce