Annonce
Danmark

Løvkvist: Løkkes drøm om en plads smørhullet er ikke det rene fatamorgana

Lars Løkke Rasmussen stirrede bistert på Mette Frederiksens dominerende profil, da han måtte give nøglerne til Statsministeriet videre til hende. Nu vil han ind og ligge i smørhullet ved hende. Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Søren Bidstrup


Dette er Lars Løkke Rasmussens billede af politik: Det er en tiger, han er hoppet op på ryggen af og som hele tiden fører ham længere og længere ind i junglen. Giver Løkke slip, falder han ikke bare af og slår sig - tigeren vil straks vende, æde ham levende og overlade resterne til ådselsæderne.

Han brugte billedet i bogen "Om de fleste og det meste" fra 2020, hvor Løkke lod danskerne - og ikke mindst Venstre - få det indtryk, at han gik og legede med tanken om at lade tigeren få sit måltid.

Det har han selvfølgelig aldrig gjort for alvor. Han havde en plan, og planen er blevet fulgt.

Annonce

Løkke sidder stadig på tigeren og bliver ført længere og længere ind i junglen. Forude venter en lysning med et partinavn og en opstillingsberettigelse, der potentielt kan komme i hus på rekordtid, fordi han har brugt tiden siden bogudgivelsen til at samle emailadresser ind i sit politiske "netværk".

Det er økonomisk omkostningsfrit at være med i Løkkes netværk, men man giver - med Løkkes eget udtryk - et stykke af sin sjæl: Oplysninger om sig selv plus en emailadresse, så underskrifterne kan komme i hus på ingen tid.

Men Løkkes blik er indstillet på et mål endnu længere inde i junglen. På at den oase, han drømmer om, pludselig vil dukke op. Hvor Løkkepartiet bliver den faktor i dansk politik, som alt drejer sig om. Den nye udgave af Radikale Venstre, som intet regeringsbærende parti vil kunne undvære.

Det er ikke en umulig drøm. Pladsen er ledig. Radikale Venstre har opgivet den for længst. Ikke i ord, men i handling. Fra at være partiet som altid var lidt på den ene side og lidt på den anden side, og hvor den stående joke var, at dets svar på ethvert spørgsmål altid var "tja-bom-bom", er Radikale blevet et parti, der vil være "mest" et eller andet. Mest imod strammerkursen i udlændingepolitik og mest klimaaktivistisk.

Man kan ikke være "mest" noget, hvis man vil have den lækre plads i smørhullet. "Mest" hører til på fløjene. Løkke er ikke "mest" noget som helst.


Og sådan er Løkke, som mainstream-danskere er flest. Vi mener typisk lidt af hvert og er villige til at give køb på det meste, så længe dem, vi overlader magten til, giver os tryghed i bytte.


Han går ikke omkring og bærer hverken det ene eller det andet i hjertet - ikke klimaaktivisme, ikke udlændingevenlighed, ikke islammodstand, ikke provinsværdier, ikke frihedstrang, ikke skattelettelser, ikke osv. Og sådan er Løkke, som mainstream-danskere er flest. Vi mener typisk lidt af hvert og er villige til at give køb på det meste, så længe dem, vi overlader magten til, giver os tryghed i bytte.

Kigger Løkke på meningsmålingerne, har han langt større grund til optimisme end hans efterfølger på formandsposten i Venstre. Vælgerne klumper sig sammen på midten. S-K-V-R har i den seneste meningsmåling fra Voxmeter næsten to tredjedele af vælgerne. Tæller man SF med, nærmer det sig tre fjerdedele.

Socialdemokratiet har ifølge en ny analyse af vælgervandringer i Altinget snuppet 3,2 procentpoint fra Venstre og Radikale, mens Konservative har suget fem procentpoint fra Venstre. En helt enorm vælgergruppe for Løkke at fiske i - og så er der stadig de vælgere tilbage, der ikke har forladt Venstre endnu, men som husker Løkke for noget godt, de blå Bjarner i Socialdemokratiet og de reformivrige radikale vælgere.

Løkke er villig til at holde sit kommende parti åben for alle sammen. Han vil f.eks. gerne diskutere, om der kunne være en idé i at omlægge SU til lån, som til gengæld giver nogle solide skattefordele, når uddannelsen bliver brugt i Danmark. Men han lever også fint med det, hvis de andre ikke vil det samme. Kunne man fremrykke pensionsalderen og dermed virkelig få penge i kassen til at fremtidssikre Danmark? Det kunne man måske nok, men man behøver jo ikke, hvis de andre ikke vil det samme. Kunne man lukke lidt mere op for at lade arbejdsdygtige mennesker komme til landet? Tjo, hvis man kan få det igennem.

Tja-bom-bom.

Det er i virkeligheden også der, Socialdemokratiet, som totalt dominerer dansk politik i øjeblikket og kan komme til at gøre det i mange år, helst vil have, at diskussionerne skal foregå. Hvis man skal have en socialdemokrat til at gyse, skal man bare bede dem forholde sig til et valgresultat, hvor S får rent rødt flertal med SF og Enhedslisten. Det vil for Socialdemokratiet være endnu værre end at være afhængig af Radikale.

Så en tja-bom-bommende Lars Løkke Rasmussen i Folketinget sammen med en lille flok af talentfulde sygeplejersker, erhvervsfolk og lykkeriddere, som han har lært at kende gennem sit politiske netværk, er slet ikke det værste scenarie, Socialdemokratiet kan få øje på.

Så kunne lille Lars ligge der i smørhullet mellem mor Mette og far Søren, mens lillebror Jakob står og banker desperat på døren for at komme ind i varmen.

Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Annonce