Annonce
Danmark

Løvkvist: Messerschmidts sag vil martre Dansk Folkeparti i lang tid endnu

Morten Messerschmidt møder pressen foran Retten i Lyngby efter domsafsigelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dommen på seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk har foreløbigt sat Morten Messerschmidt ud af spillet i kampen om at blive den næste formand i Dansk Folkeparti, der må se i øjnene, at sagen vil forfølge partiet længe endnu, vurderer Avisen Danmarks politiske analytiker.

Analyse: Fredag eftermiddag blev Morten Messerschmidt, folketingsmedlem og næstformand i Dansk Folkeparti, kendt skyldig i EU-svig og dokumentfalsk i sagen om brug af EU-støttekroner til et sommermøde i Dansk Folkeparti i 2015.

Messerschmidt blev efter syv retsdage ved Retten i Lyngby idømt seks måneders betinget fængsel.

Dommen ankede sagens hovedperson på stedet.

Annonce

Og det er svært at sætte definitive ord på, hvad dommen betyder for Morten Messerschmidts fremtid i dansk politik, lyder det fra Avisen Danmarks politiske analytiker, Kasper Løvkvist.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har allerede meddelt på Facebook, at Messerschmidt kan fortsætte sit politiske arbejde i partiet, så længe sagen venter at blive prøvet i Landsretten.

Samtidig er det op til Folketingets udvalg til valgs prøvelse at beslutte, om Messerschmidt fortsat er værdig til at sidde i Folketinget.

- Der vil jeg sige, det er sandsynligt, at de vurderer, han ikke er værdig til at være efter han er blevet dømt for nogle ret hårde paragraffer om svig og dokumentfalsk. Spørgsmålet er, om man venter med at tage stilling til det efter anken. Det er noget, udvalget selv beslutter, og fordi der er så lidt præcedens for de her ting, er det svært at sige, hvad der er mest sandsynligt, siger Kasper Løvkvist.

Med hensyn til vælgerbasen vil fredagens dom gøre det sværere for partiet at komme opad i meningsmålingerne, vurderer Kasper Løvkvist.

- Jeg tror, at alle dem, det betød noget for, at Dansk Folkeparti var et rent og ubesmittet parti, der ikke fiflede med regler nogensinde, allerede har forladt partiet. Men den grundlæggende skade er sket, og de, der er tilbage, tror jeg ikke tager sig ret meget af, at der er faldet en dom, som de formentlig vil synes er dybt uretfærdig, siger Kasper Løvkvist.

Messerschmidts formandshåb er stækket

Til gengæld har sagen betydning for dynamikken i de magtkampe, der længe har raseret toppen af Dansk Folkeparti, om hvorvidt partiet skulle finde en erstatning for Kristian Thulesen Dahl som partiets formand.

- Der var det oplagt, at Morten Messerschmidt skulle være den næste, og der har været en fornemmelse af, at han ville gå efter den ultimative magt efter det kommende kommunalvalg. Det er han jo blevet stækket fuldstændig på nu. Det kan han ikke længere, medmindre han bliver frikendt i en ankesag, og det bliver i hvert fald ikke på denne side af kommunalvalget, siger Kasper Løvkvist.

På den korte bane er det godt for Kristian Thulesen Dahls muligheder for at holde fast i formandsposten.

- Morten Messerschmidt var den eneste reelle udfordrer, han havde, men for nu er han ude af spillet. Men partiets kommunalvalg kan stadig nå at blive så elendigt, at man synes, man skal have en ny formand alligevel, vurderer Kasper Løvkvist.


Morten Messerschmidt var den eneste reelle udfordrer, han havde, men for nu er han ude af spillet.

Politisk analytiker Kasper Løvkvist


Nu skal sagen altså også prøves ved Landsretten. Hvordan har resten af Dansk Folkeparti det med, at det her sandsynligvis kommer til at trække ud?

- Det går jeg ud fra, de er ærgerlige over. Blandt mange DF’ere har der været en slags lettelse over, at sagen endelig gik i gang, så man kunne se frem til en afgørelse. Ankesagen kunne man sagtens have forudset, men det holder jo liv i sagen, så jeg tror, at de, der havde håbet på at stå i dag med et resultat, nu må se i øjnene, at det her kommer til at martre Dansk Folkeparti i lang tid endnu, siger Kasper Løvkvist.

Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Varde For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Erhverv

Tøjgigant har virkelig lagt sig i selen og leverer det bedste resultat i nyere tid: Investeringer for 100 millioner ser fordobling af overskuddet

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje energipriser

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Billund For abonnenter

Ketty Hjøllund opdagede bekymrende sygdomstilfælde i Grindsted: Hun synes, der mangler noget i ny anbefaling

Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Annonce