Annonce
Udland

Labour får værste valg siden 1935

Henry Nicholls/Reuters
Jeremy Corbyns Labour står til at få færre pladser i Underhuset end ved noget valg siden Anden Verdenskrig.

Det britiske parti Labour står til en historisk valglussing ved torsdagens valg til Underhuset.

Fredag morgen står det klart, at partiet får det laveste antal sæder ved et valg til Underhuset siden 1935.

Med 648 af de 650 valgkredse optalt har Labour vundet 203 pladser. Det hidtil dårligste Labour-resultat siden Anden Verdenskrig var i 1983, da partiet fik 209 pladser i Underhuset.

Det cementerer dermed et stort valgnederlag for Labour, der har tabt sæder, som partiet ellers har haft i generationer. Mindst 18 sæder, der siden 1945 har sendt et Labour-medlem i Underhuset, er gået tabt for partiet.

Selv i det område, der betegnes som "Den Røde Mur", hvor Labour traditionelt har kunnet regne med en sikker valgsejr, har partiet mistet stemmer til de konservative.

Eksempelvis har Labour tabt kampen om pladsen fra valgkredsen Rother Valley, der ellers har stemt Labour, siden kredsen blev oprettet i 1918.

- Det er tydeligvis en meget skuffende aften for Labour, sagde partileder Jeremy Corbyn ifølge nyhedsbureauet Reuters, da resultaterne løb ind natten til fredag.

Corbyn er selv blevet genvalgt med stort flertal i sin valgkreds i Islington North.

Men han siger, at han ikke kommer til at lede Labour frem til næste valg. Han vil træde tilbage som partileder efter en "tænkepause".

Han siger ifølge tv-stationen BBC på valgnatten, at brexit har "polariseret" Storbritanniens politiske liv og "tilsidesat så store dele af den normale politiske debat".

- Jeg erkender, at det har bidraget til de resultater, som Labour har fået her til aften over hele landet, sagde Corbyn.

Blandt hans partifæller i Labour har der imidlertid lydt kritik af hans ledelse.

Hans tvetydige holdning til valgets helt store spørgsmål - briternes udtræden af EU - har skabt vrede og forvirring blandt mange vælgere, lyder kritikken.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];