Annonce
Varde

Lad befolkningen være medejer af solcellerne.

Privatfoto
Annonce

De kommende solcelleparker i Varde kommune, som er på vej, er der mange forbrugere, som gerne vil deltage aktivt i og bidrage til omstillingen til et bæredygtigt samfund. Men ingen af de klimatiltag, der er kommet fra Regering, Folketing, centraladministration, erhvervsliv og deres interesseorganisationer siden "klimavalget", handler om reel inddragelse af forbrugere / borgere i omstillingen af energi, transport m.v.

De sidste 8 års "energiforlig" og lovgivning har tværtimod søgt at hindre forbrugerejet energiproduktion. Forbrugerejede solcelleanlæg, små vindmøller, forbrugerejede vindmøller på land og kystnært forsøges blokeret. - og det er lykkedes.

Individuelle solcelleanlæg kunne man ikke helt stoppe, men der er indført skat (moms) på egetforbrug af den producerede el. Solcelleejere skal selv betale for en elmåler, som måler reel forskel på ud-/ indgående el. osv. Det er lykkedes at reservere ejerskabet til fremtidens vindmøller og solcelleanlæg til en håndfuld kapitalstærke multinationale selskaber. Måske sammen med enkelte storbønder / godsejere, som stiller jord til rådighed.

I andre europæiske lande er der gang i udbygning af sol og vind ejet af forbrugerfællesskaber. De vedtagne EU-direktiver for elmarkedet og for vedvarende energi fastlægger klare rettigheder for enkeltforbrugere og energifællessskaber til at producere, forbruge, dele, lagre og sælge energi produceret på sol og vind. Direktiverne er ved at blive implementeret i dansk lovgivning. Varde kommune burde derfor hjælpe de folkelige kræfter med at blive hørt, og stille krav til de selskaber om lokalt medejerskab, så de ikke kun selv kan score pæne overskud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce