Annonce
forside

Lad erhvervshavnen forblive

Læserbrev: I nogle danske havne dør erhvervsdelen ufrivilligt fx København og Aalborg havnes bynære dele. Der kan være mangel på gods, mangel på plads, vanskelige adgangsforhold mv.

Anderledes i Kolding. Udmeldinger fra havnen tyder på succes med stigende trafik og omsætning.

Erhvervshavne giver byer liv. Ikke desto mindre melder Kolding byråd ud, at erhvervshavnen skal nedlægges.

Sund fornuft tilsiger, at virksomhederne hurtigt forlader den synkende skude, så når havnen ikke vil dø frivilligt, bliver den slået ihjel af politikerne.

Hvad får vi i stedet? Boliger og cafeer. Det var også udmeldingen om Holmstaden. Med disse byudviklingsplaner skal der åbenbart være hundredvis af cafeer i det centrale Kolding.

Se på, hvordan det er gået i de nu overflødige, bynære erhvervshavne i København og Aalborg. Der er lavet tæt boligbyggeri på de dyre grunde, byggeri som i Københavns Nordhavn fra byggeriets start virker som slum. Giver det liv i byen? Nej for boligerne er så dyre, at ejerne må arbejde hårdt for at betale huslejen med det resultat, at områderne er gabende tomme i løbet af dagen. Hvem skal befolke de mange cafeer i Kolding, når indbyggerne er på arbejde eller på indkøb i Storcentret?

Et forslag til politikerne: Lad erhvervshavnen leve så længe den kan i stedet for brutalt at slagte den. Der kunne komme opblomstring af coastertrafikken, efterhånden som motorvejene sander til med tung trafik. Se på de store tyske floder med masser af godstransport ad vandvejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce