Annonce
Debat

Lad os gå sammen om Lillebælt

Nils Sjøberg. Privatfoto

Læserbrev: Det er glædeligt, at der er kommet politisk opmærksomhed om havmiljøet. Det er derimod foruroligende, at det hidtil kun er udslip af spildevand i Øresund, som har fået folketingspolitikerne til at reagere.

Der er således ikke sket noget reelt for at forbedre havmiljøet i Lillebælt i de seneste år. Utallige rapporter fra Aalborg Universitet og Aarhus Universitet dokumenterer ellers en dybt alvorlige situation med iltsvind og fiskedød i Lillebælt. Det samme gør havbiologer.

På trods af dette, så har det nærmest været umuligt at få selv de lokale folketingspolitikere fra Syd- og Sønderjylland til at se nødvendigheden af at gribe ind overfor situationen i Lillebælt.

Annonce

Flere gange har jeg rejst den dybt alvorlige situation med iltsvind og fiskedød i Lillebælt overfor miljøminister Lea Wermelin (S) i Folketinget. Men Lillebælt synes så langt væk fra København, at først når der sker noget i Øresund og i Nordsjælland, er havmiljø noget, som politikerne begynder at forholde sig til.

Samtidig har såvel miljøministeren og de få folketingspolitikere, som har forholdt sig til Lillebælt, hele tiden givet landbruget skylden. De har udelukkende set på landbrugets udledning af kvælstof. Det er også meget alvorligt. Men der er ikke sket yderligere for at hjælpe landbruget med at reducere udledningen af kvælstof og for at hjælpe et i forvejen hårdt prøvet erhverv.

Det synes, som om at alt, der sker under havets overflade, er ligegyldigt for langt de fleste politikere, selvom det burde være et anliggende for os alle.

Både lokale- og landspolitikere har lukket øjnene for kommunale udledninger af spildevand. De har overset, at det ikke kun drejer sig om flytning og dumpning af mudder fra ét sted men om tonsvis af mudder fra havneanlæg - den såkaldte klapning, som flere kommuner medvirker til. De har set på nogle dambrug men glemt kontrol af alle. De har accepteret fiskeri med bundtrawl, som skader bunden i Lillebælts indre farvande. De har accepteret fiskeri af muslinger, hvor netop muslinger ellers øger iltningen.

Der er ingen, der har taget et reelt ansvar. Det er dybt alvorligt. For alle har et ansvar for udviklingen. Jeg vil derfor opfordre alle til at gå sammen om at gøre noget for havmiljøet i Lillebælt. Folketingspolitikere og kommunalpolitikere. Det er på høje tid og kræver flere tiltag. Det er en sag, som vi må kæmpe for i fællesskab. Jeg vil gøre mit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce