Annonce
forside

Lad os lige slå fast

Læserbrev: En lokal renovationskonflikt har fået lokale byrødder fra Venstre og SF til at rode godt og grundigt rundt i, hvad strejkeretten er, så jeg føler mig nødsaget til lige at præcisere nogle ting, uden på nogen måde at have en holdning til den just overståede skraldekonflikt, da jeg ikke kender baggrunden.

Strejkeretten er et våben lønmodtagerne kan iværksætte ved en overenskomst fornyelse, hvis alle andre muligheder for at opnå et forhandlingsresultat er opbrugt, ligesom arbejdsgiverne kan iværksætte en lockout. Det er yderst sjældent, at der iværksættes en konflikt ifm. overenskomstfornyelser, da man forhandler sig til et resultat, og det er styrken ved den danske arbejdsmarkedsmodel. Ved en overenskomstfornyelse forpligter arbejdstager og arbejdsgiver sig til, at der er arbejdsro i overenskomstperioden, derfor vil lokale arbejdsnedlæggelser i en overenskomstperiode grundet en lokal konflikt altid ligesom i altid blive kendt overenskomststridig i Arbejdsretten, og lønmodtagerne vil blive pålagt en bod, lige meget hvor berettiget man kan synes, at den lokale konflikt er.

Så strejkevåbnet er forbeholdt hovedorganisationerne i en overenskomstforhandling, og kan aldrig lovligt bruges i en lokal arbejdsnedlæggelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce