Annonce
Sydjylland

Lamaer kan blive fåreavleres nye værn mod ulve

Ifølge formand for Sønderjysk Fåreavl vil mange - især mindre - fåreavlere overveje at anskaffe sig en lama som vogterdyr, hvis ulven forbliver en stor trussel mod husdyr. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix

På baggrund af ulvens indtog i Danmark vil flere og flere fåreavlere overveje at anskaffe sig et vogterdyr, mener formanden for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen. Han forudser, at især mindre landmænd vil være tilbøjelige til at kigge i en noget utraditionel retning - nemlig mod lamaen.

Vogterdyr: Du kender dem som spyttende og til tider temperamentsfulde dyr, der typisk kun ses i zoologisk have herhjemme. Men nu kan lamaen blive et langt mere almindeligt husdyr hos landets fåreavlere, og årsagen skal findes hos et helt tredje dyr, nemlig ulven.

Tro det eller ej, så er lamaen blevet brugt som vogter- og advarselsdyr mod eksempelvis præriehunde, los, ræv og puma i blandt andet USA. Desuden har vores naboland Sverige lavet forsøg med lamaer som vogterdyr i fåreflokke, der er blevet angrebet af ulve.

Endnu har ingen syd- og sønderjyske fåreavlere anskaffet sig en lama til formålet, men ifølge formanden for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen, er det langt fra usandsynligt, at flere vil se i den retning, hvis ulven forbliver en trussel mod danske husdyr.

- Det er helt sikkert, at mange vil overveje at anskaffe sig en lama eller et andet vogterdyr, siger Jens R. Nielsen, der er overbevist om, at ulvetruslen vil tage til.

- Vi har kun set toppen af isbjerget. De mange ulvehvalpe, der bliver født i Tyskland, skal jo have et sted at vandre hen, siger han.

Annonce

Det er helt sikkert, at mange vil overveje at anskaffe sig en lama eller et andet vogterdyr.

Jens R. Nielsen, formand for Sønderjysk Fåreavl

Lamaen


  • Kan blive 20 år gammel.
  • Vejer typisk mellem 130 og 200 kilo som voksen.
  • Bliver 1,7-1,8 meter høj.
  • Bliver mellem 92 og 160 centimeter lang.

Ressourcekrævende

Ifølge Jens R. Nielsen er det dog primært mindre fåreavlere og gårdejere, der holder får på hobbyniveau, der vil overveje en lama som vogterdyr. Større besætninger vil i højere grad overveje vogterhunde. Det skyldes blandt andet, at der skal rigtig mange lamaer til for at vogte en stor besætning, og så bliver det pludselig en dyr og ressourcekrævende affære.

- Når man tager et helt andet dyr ind, kræver det mere arbejde. Lamaerne kan måske være svære at styre, og de skal lære at begå sig i flokken. De små avlere vil nok i højere grad synes, det er sjovt med et anderledes dyr, siger han.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Lotte fik økonomisk hjælp til datterens konfirmation: - Det er vigtigere, at hun ikke føler sig udenfor

Annonce