Annonce
Sydjylland

Landboforening betaler millionbeløb til kunder efter fakturarod

Tavlen er visket ren, siger LandboSyds formand, Mogens Dall, efter at bestyrelsen har besluttet at tilbagebetale 1,5 millioner kroner til kunder efter rod med fakturaer. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
LandboSyd betaler 1,5 millioner kroner tilbage til de kunder, som kom i klemme, da den nu forhenværende ledelse fakturerede fiktive timer. Bestyrelsesformand understreger, at tavlen er visket ren.

Sag: Der er 1,5 millioner kroner på vej til de kunder ved LandboSyd, som i de sidste godt to år har fået lagt ekstratimer på deres faktura for økonomirådgivning. Det har bestyrelsen besluttet, oplyser formand Mogens Dall.

Beslutningen sker, efter at LandboSyd i sommer fyrede to direktører blandt andet som følge af rod med fakturaer. Ifølge Mogens Dall var der blevet faktureret fiktive timer for at få regnskabet til at gå op. Budgettet var dog ikke retvisende, mente formanden.

- Vi har været igennem alle fakturaer, og vi er helt sikre på, at samtlige ekstrabetalinger er kommet for dagens lys. Derfor vil vi i løbet af få dage sende en kreditnota til de berørte kunder og betragter derefter sagen som afsluttet. Vi er så sikre, vi kan være på, at vi er til bunds, og at det er korrekt, siger Mogens Dall.

Da bestyrelsen ikke var orienteret om fremgangsmåden, skal kunderne holdes skadesløse, tilføjer formanden. Også selv om de måtte have fået rådgivningsværdi for pengene.

- Det handler om, at vi ikke sætter vores troværdighed på spil. I bestyrelsen er der enighed om, at LandboSyds medlemmer og kunder skal have tillid til, at vi fakturerer korrekt og i overensstemmelse med indgåede aftaler og prisbladet, siger Mogens Dall.

Han mener ikke, at fremgangsmåden er direkte ulovlig. Han kalder i stedet faktureringen "juridisk angribelig".

Annonce

LandboSyd

  • LandboSyd har til huse ved Aabenraa og har cirka 150 medarbejdere og en årlig omsætning på knap 100 millioner kroner.
  • Virksomheden servicerer det professionelle landbrug med rådgivning indenfor økonomi, skat, strategi, planteavl, kvæg- og svineproduktion, HR, jura og miljø.

Påvirker årsresultat

Han er forberedt på, at tilbagebetalingen kommer til at påvirke LandboSyds økonomiske resultat i 2019.

- Med lidt optimisme bliver resultatet et rundt nul, forudser Mogens Dall, som ikke mener, man skal lægge for meget i de økonomiske skadesvirkninger.

- Det får ikke betydning for vores aktiviteter, for vi har en stor egenkapital at tage af, men vi melder det ud, så ejerne ved, hvad pengene er gået til. Og så kører vi ellers maksimalt videre til gavn for ejerne og landmændene. Vi ser ind i et 2020 med et fornuftigt budget, siger Mogens Dall.

LandboSyd kom ud af 2018 med et plus på to millioner kroner før skat, mens egenkapitalen blev øget til 32,2 millioner.

Opsigt

Sagen har vakt stor opstandelse i landbrugskredse. Kort efter fyringen af direktørerne i juli kunne JydskeVestkysten således afdække, at Mogens Dalls første forklaring på fyringerne ikke var hele sandheden. Han havde meddelt, at de skyldtes lyst til at gå nye veje, og at man ville slanke ledelsen. Men bag fyringerne lå altså rod med faktureringer af flere kunder. Desuden havde tre whistleblowere på vegne af otte ansatte meldt om utilfredshed med ledelsen. Mogens Dall ønskede ikke at uddybe, hvad de havde været utilfredse med.

Han bemærkede dog efterfølgende, at han måske skulle have været mere åben om den reelle årsag til fyringerne.

Nu vil formanden se fremad efter forløbet, som han erkender ikke har været "befordrende" for foreningen.

- Nu har vi ryddet tavlen helt og gjort alt, hvad der var nødvendigt. Nu kan man være helt sikker på, at troværdigheden er der. Som bestyrelse kan vi ikke gøre mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce