Annonce
Tarm

Landboformand er betænkelig ved naturnationalpark: Kan det lade sig gøre?

Søren Christensen synes, det er fint med mere natur, men der skal også være plads til landbruget, mener han. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Formand for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, byder mere natur velkommen, men der skal også være plads til landbruget, siger han om udkastet til de nye naturnationalparker.

SKJERN-TARM: Selvom det denne gang er statslige arealer, det drejer sig om, og ikke velvilje fra private lodsejere, det afhænger af, kommer der et høringssvar fra Vestjysk Landboforening til lovudkastet om de nye naturnationalparker.

Ringkøbing-Skjern Kommune vil lægge en billet ind på at få en naturnationalpark ved Borris Skydeterræn og Skjern Å, men spørger man formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, så er der en række ting, der skal styr på inden.

- Jeg synes, det er fint med mere natur, men vi skulle jo også gerne kunne leve med det, og vi skal stadig kunne drive landbrug, siger Søren Christensen, der selv er med i nationalpark-udvalget.

Han har gennemlæst lovforslaget og understreger også, at det er et udkast, men der er elementer, som - set fra Søren Christensens synsvinkel - kommer til at besværliggøre landbruget.

Annonce

Fjerner naturpleje

Noget af det, Søren Christensen hæfter sig ved, er naturplejen, der fuldstændig ændres.

Hidtil har husdyr kunnet komme på græs, men oplægget er, at der skal være helt andre dyr, som vel at mærke skal afgræsse helårligt, og Søren Christensen tvivler på, om det kan lade sig gøre.

Tilmed er der tale om meget store arealer, og det stiller krav til antallet af dyr, ligesom det ændrer statens rolle i det, for det er staten, der skal eje dyrene. Det element overrasker Søren Christensen, der mener, at den landbrugsproduktion, der ligger og skal bruges til naturpleje, vil forsvinde fra området.

- Det kommer til at fjerne alt det, der hedder lokal naturpleje, siger Søren Christensen.

Noget andet er, at jagten på arealet vil forsvinde, og spørgsmålet er derfor også, hvilke restriktioner det kommer til at medføre for jagten på de omkringliggende arealer.

Alt dette er ting, som der skal diskuteres i den kommende tid i Vestjysk Landboforening.

I alt bliver der foreløbig 15 nye naturnationalparker. De to af dem er udpeget ved Fussingø og Gribskov, så reelt er der 13 tilbage, som endnu ikke er placeret.


Jeg synes, det er fint med mere natur, men vi skulle jo også gerne kunne leve med det, og vi skal stadig kunne drive landbrug.

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce