Annonce
Sydjylland

Landbosyd: Hegnet er en forsikring mod svinepest

Mogens Dall, formand for Landbosyd, er begejstret for udsigterne til et grænsehegn, der skal stoppe den afrikanske svinepest. Arkivfoto: Claus Thorsted.

Formand for landboforeningen Landbosyd, Mogens Dall, er godt tilfreds med, at der nu skal sættes et hegn op ved den dansk-tyske grænse for at bremse afrikansk svinepest. Danmark tegner en forsikring mod svinepest, lyder det fra formanden. Risikoen for svinepest forsvinder dog ikke helt.

Hegn: Det er et stort skridt i den rigtige retning, at regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at bygge et grænsehegn ved den dansk-tyske grænse for at beskytte Danmark mod afrikansk svinepest.

Sådan lyder det fra formanden for Landbosyd, Mogens Dall. Han har tidligere i november overfor blandt andet Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) råbt vagt i gevær over for truslen fra den afrikanske svine under delegeretmødet i Landbrug & Fødevarer. Derfor er han nu glad for, at det tyder på, at ministeren har lyttet til landmændenes bekymringer.

- Det er utroligt vigtigt for vores eksport. Med hegnet tegner vi en forsikring mod svinepest, og det er et stort skridt i den rigtige retning, siger landboformanden.

Han fortæller, at omkring 300 vildsvin lever omkring grænselandet mellem Danmark og Tyskland. Derfor er svinepesten, der senest er blevet identificeret i Tjekkiet, også en reel trussel for Danmark, mener Mogens Dall.

- VI kan ikke blive ved med at se på de mange vildsvin, der krydser grænsen. Vi kan ikke leve med den risiko, siger han.

Grænsehegn

Hegnet bliver 70 km langt og 1,5 meter højt.Hegnet skal forhindre vildsvin i at komme ind i Danmark.

Vildsvin fra udlandet kan bære den afrikanske svinepest med sig.

Hvis svinepesten når de danske landmænds svinebesætninger kan det få alvorlige konsekvenser for dansk eksport.

Der er aldrig blevet konstateret et tilfælde af afrikansk svinepest i Danmark. Der har været udbrud i Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet og Rumænien.

Kilde: Fødevareministeriet

Stadig risiko

Selvom han betegner hegnet som en forsikring mod svinepest, er der meget der tyder på, at det ikke er en fuldt dækkende forsikring.

- Der er stadig en latent risiko for svinepest. Hvis der kommer en polsk lastbilchauffør og smider et stykke spegepølse ud af vinduet, som et vildsvin så spiser. Ja, så kan vi jo godt få svinepest, selvom der bliver bygget et hegn, siger Mogens Dall.

- Men det er et stort skridt i den rigtige retning. For når vi så får skudt de vildsvin, der vil være nord for grænsen, så forsvinder risikoen også for, at et vildsvin spiser spegepølsen, siger han.

Hvis ikke vi får elimineret risikoen for svinepest vil det ifølge Mogens Dall sætte en stop for al eksport af svinekød fra Danmark.

- Hvis eksportmarkedet konstaterer, at der er et vildsvin med afrikansk svinepest i Danmark, så lukker hele eksporten. Containere på vej til udlandet bliver forseglet og sendt retur, suger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce