Annonce
Esbjerg

Landbrug & Fødevarer: Kommuner skal ikke have mere magt på landbrugsområdet

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, er tilhænger af, at landbrugene overholder loven som bestemt på Christiansborg. Foto: Johan Gadegaard
Formanden for Landbrug & Fødevarer fastslår i forbindelse med den verserende strid om landbrugsudvidelser i Esbjerg Kommune, at erhvervsorganisationen ikke er tilhænger af, at kommunerne får mere magt til at afgøre og administrere sager om landbrug.

Esbjerg Kommune - eller resten af landets kommuner for den sags skyld - skal ikke have mere magt til at administrere og afgøre sager om landbrug og deres udvidelser. Sagerne skal ganske enkelt afgøres inden for rammerne af lovgivningen.

Det fastslår formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, som reaktion på artiklerne i onsdagens udgave af JydskeVestkysten, hvori konturerne til et gevaldigt slagsmål om kommunernes myndighed og magt til at sige ja eller nej til landbrugsudvidelser, tegner sig:

- Det er vigtigt, at der er en vis ensartethed i administration og afgørelser omkring husdyrproduktioner, og derfor er vi ikke tilhænger af, at kommunerne får mere myndighed. Der er i forvejen omfattende og meget strikse regler på området, og der er muligheder for at klage over de tilladelser og godkendelser, der gives. At lægge mere myndighed ud til kommunerne vil give større usikkerhed og risiko for lokal politisering på et område, der er ekstremt afgørende for den enkelte landmand, og for hele branchen og de indtægter, som den skaber til samfundet, siger Martin Merrild.

Hans kommentar taler direkte ind i sagen om det brev, som Plan & Miljøudvalget har sendt til tre ministre med anmodning om, at få ændret lovgivningen på husdyrbrug- og planlovområdet, så kommunen får indflydelse på, hvor de største husdyrbrug må placeres og fremover kan udpege områder, hvor de største landbrug skal ligge.

Saglighed

Forslaget i brevet hældte ordførerne for de to største Christiansborg-partier, Venstre og Socialdemokratiet, omgående ned ad brættet til stor irritation for blandt andre borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der i øvrigt henstillede til, at man "på en konstruktiv måde - og gerne i dialog med Landbrug & Fødevarer - ser på problemet i stedet for at feje den foreslåede model af banen, hvis den ikke kan virke i praksis".

Borgmesteren kan godt få en konstruktiv dialog, men Martin Merrild slår også følgende fast:

- Alle parter må være interesseret i en konstruktiv dialog, men den skal bygge på saglighed og respekt for, at landmanden har en ret til at drive og udvikle sin virksomhed, når det sker inden for rammerne af lovgivningen, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Varde For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Erhverv

Tøjgigant har virkelig lagt sig i selen og leverer det bedste resultat i nyere tid: Investeringer for 100 millioner ser fordobling af overskuddet

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje energipriser

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Billund For abonnenter

Ketty Hjøllund opdagede bekymrende sygdomstilfælde i Grindsted: Hun synes, der mangler noget i ny anbefaling

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Annonce