Annonce
forside

Landbrug og bankdrift Utidig indblanding fra nationalbankdirektøren

Gennem den seneste måneds tid er jeg blevet mere og mere irriteret over Nationalbankdirektør Lars Rohdes indblanding i landbrug og bankdrift.

Først var han ude med, at Danmark ville være godt tjent med, at den økonomisk dårligste stillede tredjedel af landbruget lukkede.

Senest har nationalbankdirektøren været ude med et postulat om, at bankerne for længe holder hånden under landbrugskunder med anstrengt økonomi, og at bankerne skal se at få lukket landbrug med uholdbar økonomi og få jord og aktiver givet videre til bedrifter med bedre fremtidsudsigter.

Hvorfor i alverden går nationalbankdirektøren i pressen, og falder over et enkelt erhverv i lokale detailspørgsmål om relationer mellem den enkelte landmand og bank? Det at vurdere den enkelte landbrugsbedrifts økonomiske robusthed, overlevelsesevne, fremtidsmuligheder og finansiering er en kompliceret og dynamisk proces og relation, som skal håndteres lokalt.

Jeg har fuld tillid til, at den enkelte landmand, og ikke mindst de lokale banker, klart er de bedste til at vurdere muligheder og risici, og træffe de rigtige beslutninger på et oplyst grundlag.

Det er ikke noget nationalbankdirektøren bør blande sig i fra sit pompøse domicil i København. Og da slet ikke igennem pressen. Det er uværdigt for en nationalbankdirektør. Hvis han ønsker at give gode råd til bankerne, findes der et utal af mere præcise direkte kontaktmuligheder.

Det ville klæde nationalbankdirektøren væsentlig bedre, hvis han i stedet anerkendte den store indsats, der ydes på de danske landbrug, og ikke mindst husdyrbrug. Han kunne for eksempel anerkende, at landbruget og fødevarebranchen skaber 25% af den danske eksportværdi, der sikrer, at vi kan købe udenlandske varer. At branchen beskæftiger ca. 190.000 medarbejdere, og at det helt klart er landbrug og følgeerhverv, der holder gang i hele landdistrikts-Danmark.

Det ville klæde nationalbankdirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce