Annonce
Danmark

Landbrug og Fødevarer efterlyser tiltag mod oversvømmelser

Selv om der er kommet meget vand i år, så kan man ikke hvert tredje eller fjerde år undskylde sig med en 50 års hændelse, siger formand for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Landbruget gisper efter vejret under de konstante regnskyl. Gyllen kan ikke blive spredt, fordi vognene kører fast i pløret, og vinterafgrøderne rådner væk på de oversvømmede marker.
Annonce

Vinterens regnmængder sætter sine drivvåde spor i landbruget. Vinterafgrøden står under vand, den rådner og går til. Dertil kommer overfyldte gyllebeholdere.

Markerne er så sumpede, at de tunge gyllevogne ikke kan køre ud på dem. De sidder fast eller ødelægger markerne, hvis de forsøger. I stedet må bønderne køre gyllen væk til opbevaring andre steder eller krydse fingre for, at beholderne ikke skvulper over.

Kombinationen af lang tids kaskader af regnvand og et årelangt kommunalt sløseri med at rense og udvide vandløb, har skabt de alarmerende forhold. Det mener organisationen Landbrug og Fødevarer, som af samme grund har indkaldt til stormøde om situationen.

Det sker på lørdag i midtjyske Brædstrup med Danske Vandløb og Ålauget for Gudenåen, Silkeborg og Tange Sø som medarrangører. Mødet er ikke kun for landmænd, men for alle, der har fået konsekvenserne af vandmasserne at mærke.

- Også andre lodsejere end landmønd bliver ramt, og almindelige menneskers huse bliver beskadiget, når vandet oversvømmer det hele, siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Annonce

Tilbagevendende problem

Han efterlyser en lovgivning, der sikrer skarpere rammer for, hvordan vandløb skal holdes og for kommunernes ansvar for at gøre det.

- Det kommer nok til at fylde en del på mødet. Det er blevet et tilbagevendende problem, så selv om der er kommet meget vand i år, så kan man ikke hvert tredje eller fjerde år undskylde sig med en 50 års hændelse, siger han.

Det er lige så banalt som al anden infrastruktur, mener han:

- Man laver trafiktællinger og måler vejenes kapacitet og udvider dem efter behov. Men her har vi oplevet det modsatte: Vi får mere vand og mindre land til at modtage det. Man udvider byer og beboelser og bygger og bygger. Der bliver mindre jord og færre vandløb til at tage imod regnvandet, siger Martin Merrild.

Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce