Annonce
Ringkøbing-Skjern

Landbruget melder alt vel her og nu - men corona-krisen kan true produktionen på sigt

Vestjyllands Andel har foretaget en række tiltag for at sikre leverancerne af varer til kunderne. Pressefoto VA.
Lagrene af grovfoder, planteværn og så videre er fyldt op; men fremtiden er usikker i coronaens tid, siger både Vestjyllands Andel og landbrugsforeningen Vestjysk.

RINGKØBING-SKJERN: Efter det første par dages panik-indkøb er der masser af madvarer på hylderne i supermarkederne. Og som situationen ser ud lige nu i landbruget, er der heller ikke udsigt til, at der bliver mangel på fødevarer.

På længere sigt er der dog en række usikkerhedsfaktorer i forhold til forsyningssikkerheden, siger direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, og Søren Christensen, formand for landbrugsforeningen Vestjysk.

Ingen af dem ønsker at male en vis person på væggen. Men som de to ser det, er der to væsentlige faktorer, der kan ramme landbrugets produktion:

Den ene er, at forsyningskæderne fra leverandørlande afbrydes.

- I de tre måneder, da krisen var værst i Kina, oplevede vi, at problemer med at få leveret dels vitaminer, dels soyakage. Vi havde opbygget lagrene, så vore andelshavere mærkede ikke noget, og nu ser det også ud til, at leverancerne er på vej op igen, siger Steen Bitsch.

Landmændene skal nu for alvor i marken for at komme i gang med forårssåningen. Hvad det angår, fastslår Steen Bitsch, at Vestjyllands Andel har fyldt lagrene med eksempelvis gødning og planteværn, så der skulle ikke opstå problemer.

Annonce
Søren Christensen, formand for Vestjysk, fastslår, at lige nu arbejdes der stille og roligt i landbruget. Hans store frygt er, hvis coronavirussen skulle føre til mangel på arbejdkraft i landbruget og fødevareindustrien. Foto Johan Gadegaard/JFM/Scanpix.

Skarpe forholdsregler

Fortsætter corona-krisen længere tid endnu, er det dog ikke til at sige, hvilke følger, det kan få.

- Eksempelvis importerer Danmark to millioner tons soya om året. Det er mange lastbillæs, det drejer sig om. Bliver den kæde afbrudt, har vi problemer. Havde vi været to-tre år længere fremme, kunne situationen have set anderledes ud; i så fald ville vi i højere grad have været selvforsynende med dansk græsprotein. Forsyningssikkerheden er også en af grundene til, at Vestjyllands Andel er gået ind i projektet med fremstilling af græsprotein, siger Steen Bitsch.

Ud over at fylde lagrene godt op, har Vestjyllands Andel også indført andre forholdsregler for at sikre produktionen i landbruget. Der er således indført forskellige tiltag, der skal sikre, at medarbejderne ikke smitter hinanden, kunderne - eller omvendt.

Blandt andet er der opsat "Adgang forbudt"-skilte på samtlige fabrikker, og der vil kun være adgang for medarbejdere, der arbejder på fabrikken på det givne tidspunkt. Chaufførernes kontakt med kunder, kolleger og øvrige minimeres også, og det samme gælder al social kontakt medarbejderne imellem.

Sygdom kan true produktion

- Lige nu kører alt stille og roligt sin vante gang i landbruget. Der bliver produceret, køerne malket, dyrene passet, siger Søren Christensen, og fortsætter:

- Men det er klart, at på nogle områder er vi voldsomt sårbare. Vi er afhængige af leverancer ude fra; eksempelvis er det vigtigt, at vi kan få leveret reservedele til maskinerne, nu da vi skal i gang med forårsarbejdet i marken.

Hvad der især bekymrer Vestjysk-formanden, er risikoen for, at smitten spreder sig, så der bliver mangel på arbejdskraft i landbruget og i fødevareindustrien, for eksempel slagterier og mejerier.

- Det værste ville være, hvis landbruget ikke kan få de nødvendige leverancer, og hvis folk ikke tør gå på arbejde. Sker det, ville vi ende i en helt anden situation, end vi står i nu. Forhåbentlig bliver vi i løbet af få dage klogere på, i hvad retning det her går. Heldigvis har vi ikke endnu haft problemer med arbejdskraften.

Søren Christensen understreger, at man i landbruget er fuld bevidst om betydningen af det arbejde, der laves på de danske bedrifter i denne krisetid for at sikre danskerne de nødvendige fødevarer.

- Det er vi meget ydmyge over for, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce