Annonce
Indland

Landbruget om tørkehjælp: Vi vil ikke nøjes med en check

Landbruget er ikke interesseret i hverken støtte eller lån - de vil have lavere skat, siger formand for Landbrug og Fødevarer Martin Merrild. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Landbrug og Fødevarer er ikke interesseret i statsstøtte eller -lån. De vil bare have skatten ned.

Krisehjælp: Regeringen arbejder med forskellige modeller for økonomisk tørkehjælp til landbruget: Bl.a. afskaffelse eller udskydelse af jordskat, direkte, akut statsstøtte, statsgaranterede lån og lempelse af kontrolgebyrer.

- Hvilken model foretrækker landbruget?

- Klart det, der vil give langvarig forbedring af konkurrenceevnen: Afskaffelse af jordskatten, siger Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer.

- Det lugter lidt af, at I vil bruge tørken til at fjerne en skat, I altid har været utilfreds med?

- Vi vil ikke stå med hatten i hånden, men vil have en fair konkurrencesituation forhold til andre lande. Vi beder ikke om en check, men om bedre forhold.

- For den enkelte landmand er jordskatten en lille del af økonomien - i gennemsnit betales der 8000 kroner om året. I fortæller, at tørken koster landbruget 6,4 milliarder. Hvorfor går I så hårdt efter denne skat?

- Det er et udtryk for vores beskedenhed. Man skal huske, at vi selv bærer hovedparten af tabet for denne tørke.

- Vi taler meget om et dårligt år, men glemmer, at I havde et rekordår i 2017. Burde det ikke have polstret jer?

- Jo, men vi har haft tre store kriser på ti år, finanskrisen, russisk boykot og nu tørken. Det sætter især yngre landmænd, der har udvidet, i en svær situation.

- Kan I ikke nøjes med en udskydelse af jordskatten?

- Nej, fordi det er en urimelig skat, der giver os ulige vilkår i forhold til andre lande.

- Er det også fordi, en udskydelse dybest set er et statslån, og landbruget i forvejen er hårdt tynget af gæld?

- Det vil netop give landbruget en højere gæld, og det har vi absolut ikke brug for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce