Annonce
Erhverv

Landbrugets formand: Udvikling er den eneste vej til grøn omstilling

Landbruget er i fuld gang med den grønne omstilling, skriver landbrugets formand, Søren Søndergaard, og tilføjer, at de, der ikke anerkender det, ikke har fulgt med. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når du læser denne avis, bor du med stor sandsynlighed uden for hovedstadsområdet. Du møder formentlig hver eneste dag det landbrugs- og fødevareerhverv, jeg repræsenterer. Du, eller en du kender, arbejder måske i en virksomhed, der er en del af agroindustrien, landbrugserhvervet eller fødevareproduktionen. Måske har du professionelt din gang på et lokalt landbrug. Måske handler gårdens ansatte i den butik, hvor du arbejder. Landbruget er i den grad mere end landbruget.

Dette forår forhandler politikerne om landbrugs- og fødevareerhvervets fremtid i Danmark. Landbrugsforhandlingerne handler kort fortalt om klima og miljø. De dækker reelt alt, hvad landmænd laver og reguleres på. Aftalen får betydning mange år frem. For os i selve erhvervet, men også for serviceindustrien omkring vores erhverv. De får ordrer og omsætning, når vi oplever udvikling og vækst. Derfor får aftalen betydning for hele samfundet.

Jeg vil advare imod, at aftalen bygges op omkring afgifter og stram regulering. For så mister vi vores internationale konkurrenceevne, og så bliver det afvikling i stedet for udvikling. Og den afvikling vil ramme alle de andre erhverv. Det vil landdistrikterne lide under. Samfundet vil miste velfærd.

Annonce

Jeg har ved flere lejligheder opfordret til et bredt samarbejde på landbrugsområdet. Et samarbejdende folkestyre er for mange et mål i sig selv, men selvfølgelig; en aftale er ikke nødvendigvis god, blot fordi den er bred. Vi ønsker heller ikke i landbruget en bred aftale for enhver pris. Men vi skal have en landbrugsaftale, der sikrer udvikling og ikke afvikling af dansk landbrug. Og vi har brug for en aftale, der giver os mulighed for at træffe langsigtede beslutninger og netop foretage investeringer i de nye, grønne løsninger.


Biologiske processer kan ikke omstilles over en nat. Det kræver intens udvikling over mange år at finde de løsninger, der har klimaeffekt for landbruget.


I Danmark har vi nogle verdens mest ambitiøse klimamål. Det kan vi være stolte af. Den grønne omstilling er i fuld gang. Også i landbruget. Men hos os tager det længere tid, fordi vi arbejder med dyr og planter. Biologiske processer kan ikke omstilles over en nat. Det kræver intens udvikling over mange år at finde de løsninger, der har klimaeffekt for landbruget.

Vi er i fuld gang. De, der ikke anerkender det, har ikke fulgt med. Det handler blandt andet om nye måder at fodre på og nye måder at dyrke jorden på. Fokus på brændstof og strømforbrug fra vores maskiner og stalde. Fokus på at reducere spild alle steder i vores produktion. Jagt på de mest klimavenlige kvæg-gener. Udvikling af flybrændstof fra gylle. Afgrøder, der binder CO2. Udtagning af lavbundsjord.

Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer. Foto: Mette Mørk

Men nogle ser stort på udvikling. De mener, at en CO2-afgift på landbrugets udledninger er vejen frem. Det er det ikke. Det vil smadre vores konkurrenceevne totalt. Der findes ikke noget andet land, som i dag afgiftsbelægger udledninger af metan og lattergas. Der vil derfor være tale om dansk enegang.

Forskerne har da også dødsdømt en klimaafgift på landbruget. Det er, som jeg ser det, ren rød symbolpolitik. Men konsekvenserne for erhvervet og det danske samfund vil ikke være symbolske. De ville være katastrofale og smadre den anerkendte danske fødevareproduktion og koste arbejdspladser, som i stedet flytter til udlandet. Så vil andre lande producere vores fødevarer, men uden gevinst for det danske samfund og uden de innovative og ansvarlige klimaforbedringer, som vi løbende opnår i dansk landbrug.

I landbruget er vi klar til at investere i fremtiden og i at reducere klimaaftrykket og øge bæredygtigheden. Vi vil være klimaneutrale i 2050, men vi kan ikke nå i mål, hvis politikerne trækker stikket på os.

Det er helt afgørende, hvilke rammevilkår vi får frem mod målet. Vælger politikerne udviklings- eller afviklingsvejen? Det første er det eneste med perspektiv i.

Vi har brug for en bred politisk aftale om landbrugets fremtid. En aftale, der investerer i landbrugets omstilling og i teknologi og forskning. Et folketing, som forstår det grønne potentiale i at indgå et partnerskab med os, så vi sammen kan gøre klimaneutral produktion af fødevarer til en god forretning for hele vores samfund.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley

Annonce