JELS: Den evige og nogle gange kritiske debat om landbruget gør det nødvendigt for branchen at stille op til dialog for at give sit syn på sagen. Og det gjorde Sønderjysk Landboforening så i går med Folkemødet i Jels - en nyskabelse, som trak flere hundrede deltagere og gæster.
Det blev den succes, som arrangørerne havde drømt om med 400 deltagere fra landbruget og flere hundrede gæster fra Jels og oplandet.
- Det var jo dellig at se, siger landboformand Christian Lund, som ovenpå succesen er næsten sikker på, at folkemødet gentages næste år.
- Nu sætter vi os og evaluerer folkemødet, og så kan jeg da let forestille mig, at vi holder det næste folkemøde på samme adresse i Jels. Men det kan jo også være, at vi skal samarbejde med de øvrige landboforeninger i Sønderjylland og gøre det endnu større et eller andet sted.
Chr. Lund, formandJeg da let forestille mig, at vi holder det næste folkemøde på samme adresse i Jels. Men det kan jo også være, at vi skal samarbejde med de øvrige landboforeninger i Sønderjylland og gøre det endnu større et eller andet sted.
Christian Lund fastslår, at landbruget har en pligt til at informere borgerne både om produkter og holdninger, og der viste folkemødet sig at være et godt forum.
- I en tid med stærkt stigende priser på grund af krigen i Ukraine er der et enormt behov for, at vi kommer på gaden og forklarer, hvordan det hænger sammen. Jeg kan jo høre på debatten, at nogle borgere ikke helt forstår det og ser skævt til landbruget, men det er der bestemt ikke nogen grund til.
- Set i det lys har folkemødet bestemt været alle pengene værd, fastslår Christian Lund, som ikke ønsker at sætte pris på arrangementet.
Viser flaget
- Selvfølgelig koster det Sønderjysk Landboforening et beløb, men det er ikke voldsomt. Det koster at vise flaget, og jeg synes, det personlige møde mellem landbruget og det øvrige samfuld er en meget vigtig kultur, som vi skal bevare.
– Netop i disse år står landbruget i en brydningstid med både udfordringer og krav til klima og CO2-udledning – men også med de forandringer, der sker i produktionen med eksempelvis udviklingen på det plantebaserede område.
- Vi havde et håb om, at de syd- og sønderjyske landmænd ville tage deres familie med for at få en oplevelse ved et folkemøde, som både indeholder faglighed, men også omfattede udstilling og stande med forskelligt maskinel og fødevarer, siger Christian Lund.
- Og det fik vi. Og så ses vi til næste år.