Annonce
Sydjylland

Landdistrikter jubler over millionstøtte til forskningscenter

En fast bevilling til Center for Landdistriktsforskning er vigtig for at sikre en vidensbase og en rød tråd i forskningen på området, mener formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Arkivfoto: H.C. Gabelgaard
Der er brug for arbejdsro og en rød tråd i forskningen på landdistriktsområdet, og derfor er det godt, at politikerne nu har givet Center for Landdistriktsforskning en ny fast bevilling, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Annonce

Millionstøtte: Tirsdagens politiske aftale om at tilbageføre en bevilling på 1,5 millioner kroner til Center for Landdistriktsforskning vækker begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er rigtig glædeligt, at det pres, vi har forsøgt at lægge, bærer frugt, siger formand Steffen Damsgaard, der mener, at bevillingen er altafgørende for at opretholde en vidensbank og vis kvalitet i forskningen på området.

- Det er vigtigt, at der er et forskningsmiljø med en fast bevilling, så har man har en base, der kan fastholde medarbejdere, er klar til at agere hurtigt, når noget skal undersøges, og som kan sikre en rød tråd, siger han og understreger, at det er godt, at Center for Landdistriktsforskning får ro til at arbejde uden at være afhængig af bevillinger til enkeltprojekter.

Hvorfor mener du ikke, at man får lige så god forskning ved at sende pengene i konkurrence og lade de bedste projekter vinde?

- Fordi det er så lille et forskningsområde, risikerer man et meget fragmenteret forskningsarbejde. Universiteter og forskningsinstitutioner ville byde ind på baggrund af de folk, de har nu og her, og vi ville miste basisviden og en rød tråd, siger Steffen Damsgaard, der i øvrigt glæder sig over, at Videncenter for Landdistrikter i den politiske aftale har fået 100.000 kroner til at formidle viden og forskningsresultater.

Bevillingen på 1,5 millioner kroner er en halv million kroner mindre end de to millioner kroner, som Center for Landdistriktsforskning fik indtil 2017. Steffen Damsgaard håber, at det lykkes centeret at finde den sidste fjerdedel fra andre faste bidragsydere. I 2018 og 2019, hvor centeret helt eller delvist har været uden fast bevilling, har SDU holdt hånden under centeret rent økonomisk.

JydskeVestkysten forsøger at få en kommentar fra stedfortrædende centerleder Gunnar Lind Haase Svendsen.

Sagen kort

  • Siden 2001 har Center for Landdistriktsforskning forsket i de udfordringer og problemstillinger, som præger landets yderområder.
  • I 2017 fjernede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) en årlig støtte på to millioner kroner med virkning fra 2018, fordi regeringen ville konkurrenceudsætte forskningen på landdistrikter.
  • Det fik ledelsen på Center for Landdistriktsforskning til at frygte lukning.
  • I 11. time stillede Christian Rabjerg Madsen (S) sammen med to partifæller et modforslag om at bevare bevilling. Det blev dog nedstemt med Dansk Folkeparti som tungen på vægtskålen.
  • Nu har et bredt flertal besluttet at give centret en ny bevillling på 1,5 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Cirkusprinsesse på besøg i Varde

Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Trekantområdet

Mand stadig i kritisk tilstand efter badeulykke: Kommune tjekker sikkerheden

Annonce