Annonce
Nordtyskland

Landmænd er ved at segne under bureaukrati

Landmændene i Slesvig-Holsten kan i år forvente en gennemsnitlig høst. I det østlige Tyskland er der for fjerde år i træk udsigt til ringe udbytte.
Slesvig-Holstens landmænd er frustrerede over indviklede og modstridende regler, når de vil bygge deres stalde om for at forbedre dyrevelfærden.
Annonce

KIEL: Vi er blandt de heldige, understreger præsidenten for den slesvig-holstenske landbosammenslutning, Werner Schwarz.

For mens landmændene i Slesvig-Holsten i år regner med en gennemsnitlig høst, er der for fjerde år i træk udsigt til ringe udbytte i det østlige Tyskland.

Werner Schwarz ser opfordrer regeringen i Kiel til at hjælpe delstatens landmænd ved at fjerne bureaukrati og diverse forholdsregler.

- Vi håber på mere rygvind fra Kiel, understreger Schwarz.

Han ser gerne, at regeringen er mere hjælpsom, når landmændene benytter sig af sæsonarbejdere. Desuden ønsker han økonomisk bistand til etablering af nye gyllebeholdere, men også støtte til at få dyr testet for afrikansk svinepest. Den hjælp får landmændene i nabodelstaten Niedersachsen allerede.

Annonce

Ønsker dialog

Werner Schwarz håber at kunne komme i dialog med regeringen efter sommerferien.

Især bureaukratiet er en belastning for landmændene. Vil de for eksempel bygge stalde om for at øge dyrevelfærden, skal de blandt meget andet forholde sig til bygningsreglementet, reglerne om naturbeskyttelse og bestemmelser om udslip fra bygningerne. Men mange af bestemmelserne strider mod hinanden.


Vi håber på mere rygvind fra Kiel. Frustrationen er stor

Werner Schwarz, landbopræsident.


- Frustrationen blandt bønderne er stor, understreger landbopræsidenten.

De slesvig-holsenske landmænd er klar til forandringer, der både skal gavne naturen og dyrene. Men der er grænser.

- Vi accepterer ikke tiltag, der bringer bedrifternes eksistens i fare, siger Werner Schwarz.

I gennemsnit forsvinder mellen og to procent af delstatens landbrug hver år. I 2019 var faldet på 2,5 procent. Forklaringen er den vanskeligt, økonomiske situation.

Werner Schwarz bakker udtrykkelig op om, Slesvig-Holstens bestræbelser på et få indført et forbud mod at holde avlssøer i bure. Dyrene tilbringer i nogle tilfælde halvdelen af deres liv i så trange omgivelser, at de hverken kan bevæge sig eller lægge sig ned.

Annonce

Forbud mod bure

Slesvig-Holstens grønne landbrugsminister, Jan Philipp Albrecht, har taget initiativ til, at de tyske delstaters repræsentanter drøfter denne situation i forbundsrådet fredag.

Den slesvig-holstenske regering ønsker, at denne form for dyrehold generelt skal forbydes fra 2028, så søerne kun må tilbringe enkelte dage og ikke som nu adskillige måneder i burene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce