Annonce
Tarm

Landmænd kan se dagens økonomiske status direkte på computerskærmen

En overbygning til økonomisystemet gør, at landmanden kan få overblik fra dag til dag. Fra venstre Kim Nohns, Søren Pedersen og Søren Behrmann. PR-foto
Fremtiden er digital for landbruget, og det sidste nye er økonomisk overblik dag til dag direkte på computeren

Herning: Nu er det muligt at tjekke den brandvarme indtjening eller aktuelle omkostningerne for vedligehold, foderstofindkøb og meget andet direkte på computeren.

Vestjysk lancerer den seneste elektroniske overbygning til regnskabsprogrammet Summax, som giver landmænd økonomisk status for bedriften på dagsbasis direkte til deres computer eller tablet.

- Frem for at navigere ud fra kvartalsgamle regnskabstal giver det landmænd mulighed for at holde sig opdateret med, hvordan det går bedriften dag til dag, siger Søren Behrmann, økonomichef hos Vestjysk.

Annonce

Et styringsværktøj

En stor del af Vestjyskd landmænd anvender i dag allerede regnskabsprogrammet Summax. Systemet håndterer bilag, betalinger og samler det hele ét sted.

- Dashboad kører sammen med landmand.dk, hvor øvrige informationer om mark og kvæg også findes, siger Kim Nohns, driftsøkonom hos Vestjysk.

Tilvalget af et økonomisk dashboard kommer til at blive en stor hjælp i hverdagen, vurderer økonomieksperter.

- Det er et herligt målstyringsværktøj for landmænd og er en kæmpe hjælp til især nyetablerede landmænd. Nye unge landmænd har endnu ikke fået den lange erfaring ind under huden eller den intuitive fornemmelse for, hvordan bedriften kører, siger Kim Nohns.

Baglæns udfordret

I Kloster har Søren Pedersen 1. september overtaget slægtsgården med 225 Holstein malkekøer, 2 medarbejdere og 240 hektar jord.

Som den yngre generation kender han hverken til ringbind eller fysiske bilag. Han er begejstret for Summax dashboard.

- Det giver en enorm tryghed i hverdagen, at jeg kan se de aktuelle tal for bedriften. Det giver ro, det sparer tid, og så er det let tilgængeligt.

På årets landsskue i Herning 4.- og 6. juli demonstrerer Vestjysk systemets enkelthed på standen i Hal Q.

Via app’en fotograferes det fysiske bilag med telefonen. Herefter bliver bilaget sendt til Summax, og landmanden modtager det samlede økonomiske overblik i et dashboard på sin computer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce