Annonce
Nordtyskland

Landmænd må forvente voldsomme ændringer fremover

Som præsident for det slesvig-holstenske landbrugskammer forberedte Ute Volquardsen generalforsamlingens tilhørere på klimaforandringer og strammere krav om miljøbeskyttelse og dyrevelfærd. Foto: Isa-Maria Kuhn/Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein.

RENDSBURG: Store ændringer er på vej for de slesvig-holstenske landmænd. Det forklarede Ute Volquardsen, da hun som præsident for delstatens landbrugskammer holdt tale på generalforsamlingen.

- Betydelige udfordringer venter med tilpasning til klimaforandringer, højere standarder med hensyn til miljø og dyrevelfærd samt digitaliseringen. For at kunne gennemføre denne udvikling har bedrifterne brug for en stærk og pålidelig partner som landbrugskammeret specielt inden for centrale områder som efteruddannelse, rådgivning samt undersøgelser og forsøg, sagde Ute Volquardsen.

Ifølge kammerets egen opgørelse er landmændenes overskud dalet med en tredjedel siden 2013.

- Følgerne af tørken og prisudviklingen på landbrugsprodukter kan tydelig mærkes. Tilsvarende er bedrifternes likviditet dalet, og antallet af rådgivende samtaler med landmænd i sociale problemer hos kammeret er gået i vejret, understregede Ute Volquardsen.

Den slesvig-holstenske miljø- og landbrugsminister, Jan Philipp Albrecht, deltog i generalforsamlingen. Her betegnede han landbrugskammeret som en uundværlig partner for delstaten.

/DPA

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];