Annonce
Danmark

Landmænd politianmeldes for svindel med miljømillioner

Landmænd bliver nu politianmeldes i mistanke om svig. Foto: Henning Bagger/Ritzau
Landbrugsstyrelsen har besluttet at politianmelde 17 sager, hvor der er mistanke om svig i forbindelse med udbetaling af milliontilskud til landmænd. Landmændene er mistænkt for at svindle med puljer, der skal forbedre dyrevelfærden og styrke miljø- og klimaindsatsen i landbruget.

Svig: En række landmænd har forsøgt at snyde sig til millionstøtte, de ikke har ret til. Sådan lyder anklagerne fra Landbrugsstyrelsen, der har oversendt 17 sager til politiet med henblik på videre efterforskning.

Det sker på baggrund af mistanke om, at der er begået svig i forbindelse med afgivelse af tilbud til landbrugserhvervet. I alt drejer sagerne sig om tilbud for cirka otte millioner kroner. Midlerne er ikke udbetalt til de pågældende landmænd.

Sagerne omhandler støtte fra Landdistriktsprogrammet, som primært med EU-midler medfinansierer forbedringer af dyrevelfærden og styrke miljø- og klimaindsatsen i landbruget.

- Vi har bedt politiet efterforske sagerne på baggrund af mistanke om, at der er sket en overtrædelse af straffeloven. Det kan virke som et drastisk skridt, når der ikke er udbetalt tilskud, men som myndighed er vi naturligvis nødt til at reagere, når vi får mistanke om, at der begået noget strafbart i forbindelse med ansøgning om EU-midler, siger Steen Silberg Thomsen, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse

Annonce

Politiundersøgelse

Når en landmand søger Landbrugsstyrelsen om tilskud til en miljøforbedrende investering som for eksempel en moderniseret kvægstald, så skal vedkommende ifølge reglerne på området indhente mindst to uafhængige tilbud. Men Landbrugsstyrelsen har konstateret, at der i 17 sager er modtaget tilbud fra en virksomhed, der aldrig har eksisteret ifølge CVR-registeret.

Styrelsen har overgivet sagerne til Syd- og Sønderjyllands Politi, der nu skal undersøge, om der er grundlag for at rejse sigtelse.

Da der potentielt kan være tale om svig med EU-midler, vil Landbrugsstyrelsen udover dansk politi også indberette de enkelte tilskudssager til Rigsrevisionen og Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF).

Flere sager på vej

Styrelsen oplyser i pressemeddelelsen, at flere sager kan være på vej. Udover de sager, der allerede er overgivet til politiet, er Kammeradvokaten i gang med at foretage en juridisk vurdering af yderligere en række af Landbrugsstyrelsens mest komplekse sager på projektstøtteområdet. Det sker på baggrund af en formodning om, at der også kan være grundlag for yderligere politianmeldelser på projektstøtteområdet, skriver styrelsen.

Landbrugsstyrelsen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, da sagen er overdraget til politiet, og ønsker heller ikke at fortælle, hvor mange sager, der er hos Kammeradvokaten. Avisen Danmark er dog i besiddelse af dokumenter, der viser, at Landbrugsstyrelsen 7. februar i år havde sendt 81 sager til Kammeradvokaten. Og at man allerede i januar havde sendt sager til Kammeradvokaten for, at "afklare, om der er mistanke om svig".

Avisen Danmark beskrev søndag, hvordan flere landmænd har ventet i årevis på støtten fra Landistriktsprogrammet på grund af langsom sagsbehandling i Landbrugsstyrelsen. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen nedtoner dog sagernes betydning for den samlede ventetid,

- Det er kun en lille del. Det er kun 17 sager, men det bidrager til billedet af, at det her er komplekst, sagde han onsdag under et samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce