Annonce
Danmark

Landmænd sagsøger staten i sag om kæmpemæssig gasledning

En række landmænd er gået den juridiske vej for at stoppe den gigantiske gasledning Baltic Pipe. Foto: Arkivfoto/Søren Gylling
Anker Bruhn er en af de landmænd, der har sagsøgt den danske stat i sagen om Baltic Pipe. Ifølge ham er den juridiske vej den eneste vej at gå, hvis de skal lykkes med at stoppe gasledningen.
Annonce

Søgsmål: Kampen for at stoppe den gigantiske gasledning, Baltic Pipe, er langtfra slut.

Anker Bruhn, der er landmand ved Sønder Stenderup i Kolding, er en af de tre landmænd, der står bag søgsmålet mod den danske stat.

Han føler, at han og de andre lodsejere, der er påvirket af gasledningen, at de er blevet krænket så meget på deres retsfølelse, at de er blevet nødsaget til at gå den juridiske vej.

- Det er på den måde, at man får skabt nogle mennesker, som ikke giver ret meget for myndigheder. Det er min oplevelse, siger Anker Bruhn,

De er ikke alene med at vise modstand over for gasledningen. Der har været adskillige demonstrationer på tværs af Danmark, og der er i denne måned også startet et borgerforslag om at annullere gasledningen.

Baltic Pipe - kort fortalt

Baltic Pipe-gasledningen skal føres igennem 13 danske kommuner i Jylland, Fyn, Sjælland og ud i Østersøen til Polen.

Gasledningen skal forsyne Polen med naturgas fra Norge.

Den samlede pris anslås til at være mellem 12 og 16 milliarder kroner, hvor Polen betaler halvdelen.

Danskerne kommer til at spare 50-100 kroner på gasregningen om året, fordi udgifterne til distribution halveres.

Anlæggene skal bygges mellem 2020 og 2022, hvis alt går efter planen. I 2022 ventes det, at Baltic Pipe begynder at sende naturgas mellem Norge og Polen.

Retssagen har ingen indflydelse på projektet og udskyder som udgangspunkt ikke planerne.

Ifølge Anker Bruhn er det nogle ret basale rettigheder, som bliver brudt, når anlæggene skal bygges mellem 2020 og 2022.

- De bryder med ejendomsrettens ukrænkelighed, når de skal grave i vores marker. Det er en af de basale ting i det danske samfund som også er reguleret i grundloven, siger Anker Bruhn.

Tværs over Jylland, Fyn og Sjælland er det statsejede energiselskab Energinet i gang med at grave jord op for at gøre plads til gasledningen, der skal forsyne Polen med naturgas fra Norge.

Overfor DR tager hovedprojektleder for Energinet Søren Juul Larsen retssagen med ro.

Ifølge ham har landmændene ret til at prøve sagen ved en domstol, men projektets lovlighed er blevet vurderet hos flere myndigheder og ministerier. Så ifølge Søren Juul larsen er der ikke noget at komme efter, oplyser han til DR:

Ifølge Anker Bruhn kan der godt være noget om snakken, men det stopper ham ikke i at føle sig krænket på sin ejendomsret og retsfølelse.

På nuværende tidspunkt er Baltic Pipe ikke lagt ned i jorden. Flere steder på Vestfyn, Østfyn, vestkysten og på Sjælland er de gået igang med gravearbejdet, hvor rørene også er ved at blive svejset sammen.

Der er ikke fastsat nogen dato for den kommende retssag.

Grafik: Miljøstyrelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Postmester "Knag" er død

Annonce