Annonce
Vejen

Landmændene vil naturen

Annonce

LÆSERBREV: Landmændene er nogle af Danmarks vigtigste naturforvaltere. Sådan lød budskabet fra miljøminister Lea Wermelin på det netop afholdte delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer.

Og når ministeren i sin tale fortsatte med en opfordring om, at vi fra landbruget sætter nogle ambitiøse mål for naturindsatsen, så er vi faktisk helt enige. Men det kræver, at vilkårene er til stede.

I mange år har det været sådan, at hvis vi som landmænd etablerer natur, er "belønningen," at vi mister hektarstøtten. Det er absurd at folk, der laver den natur, samfundet efterspørger skal straffes økonomisk. Forhåbentlig vil den "bruttoarealmodel," som vi sammen med ministeren kan glæde os over bliver mulig, ændre på dette.

Ministeren sagde direkte, at hun til et møde med landmænd havde hørt noget, hun aldrig havde troet, hun skulle høre fra en landmand. Nemlig at vi savner mere konkret viden om, hvad der virkelig gavner naturen.

Det kommer som en overraskelse for os, at ministeren ikke har opfanget dette budskab tidligere. Vi føler derfor et behov for at nævne bare nogle af de initiativer, som vi har taget på naturområdet de seneste år.

Vi vil gerne nævne det store arbejde, som foregår i regi af SEGES hos dygtige faglige medarbejdere. Der arbejdes målrettet med at skabe mere viden om naturen i landbrugslandet og på at få den viden ud til landmændene. Godt bakket op af dedikerede naturmedarbejdere ude på de lokale landbrugscentre.

Og netop ønsket om at få mere viden om, hvordan vi bedst forvalter vores natur, bliver mere og mere udbredt blandt landmænd. Dette afspejledes også i de meget succesfulde kurser om naturpleje, som SEGES i perioden 2015-2019 afholdt for Landbrugsstyrelsen.


Den meget store interesse viser netop landmændenes ønske om hele tiden at få ny viden, og det er derfor dybt beklageligt, at man ikke fra ministeriets side kunne finde midler til at fortsætte denne indsats i 2020.


I den periode blev ca. 1600 landmænd klogere på, hvordan de bedst kunne gøre en indsats for naturen. Den meget store interesse viser netop landmændenes ønske om hele tiden at få ny viden, og det er derfor dybt beklageligt, at man ikke fra ministeriets side kunne finde midler til at fortsætte denne indsats i 2020.

Desværre er det store arbejde med Natur- og biodiversitetspakken jo udskudt til 2021, men det forhindrer os ikke i at have nogle ønsker til de forhandlinger om naturtiltag, som vi kan forstå foregå.

- Det er bl.a nationale midler til målrettede plejetiltag af naturarealer.

- Flere midler til sammenbinding og udvidelse af eksisterende naturarealer.

- Tilskudsordninger til etablering af levende hegn og småbeplantninger

- Mere viden og rådgivning til landmænd om natur og biodiversitet Men mens vi venter, er vi i gang herude med udtagning af lavbundsjorder, kampagner for vibe og bivenlige tiltag og meget andet. Vi samarbejder mere og mere med grønne organisationer om et landbrug med plads til mere natur. Vi vil gerne lære mere og gøre mere,så vi kan få bremset og vendt den negative udvikling naturen er i .

Men det kræver de rigtige rammer og vilkår ellers bliver det svært. Derfor har vi brug for opbakning fra ministeren i ord og handling - ikke forundring over at vi gerne vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Danmark For abonnenter

Bulldozere og billigere færgebilletter året rundt: Sådan vil Venstre hjælpe landdistrikterne

Annonce