x
Annonce
Tønder

Landmændenes gyllebeholdere er tæt på bristepunktet

Det ser noget træls ud for egnens landbrug. Gyllebeholderne er efterhånden ved at være godt fulde, fordi de ikke kan køre gyllen ud på de regnvåde marker. Det skal helst holde tørt i halvanden uge, før landmændene skal gøre sig håb om, at markerne igen er farbare. Arkivfoto: Morten Marboe
Niveauet i gylletankene begynder at blive problematisk for landmændene på egnen. Planteavlskonsulent kalder situationen for kritisk - vejret skal helst slå om snart, lyder bønnen.

TØNDER: Hvis ikke vejret slår drastisk om lige nu, risikerer egnens landmænd at stå med overfyldte gylletanke om to til tre uger. Det er vurderingen fra planteavlskonsulent i Landbrugsrådgivning Syd, Søren Wind.

Han fortæller, at vinterens nedbør i rigelige mængder har gjort landmændenes marker så bløde og ufremkommelige, at det er tæt på umuligt for dem at køre gyllen ud. Samtidig er gyllebeholderne ved at være godt fyldte.

- Bortset fra få dage i starten af februar, hvor landmændene kunne køre ud på højtliggende arealer, så har landmændene ikke kunnet køre gylle ud i lang tid. Hvis ikke vejret slår om, bliver det kritisk, lyder det fra Søren Wind.

Annonce

Landmænd med åbne gylletanke har fået så meget regn i beholderne, at det svarer til, at de har 20 procent mere gylle, der skal bringes ud.

Ole Hansen, planteavlskonsulent, Landbrugsrådgivning Syd

Tung gyllespreder

Mens landmændene i tidligere år har været udfordret på grund af langvarig frost, der bevirkede, at de ikke måtte køre gylle ud, da der var fare for, at gyllen gled af og havnede i åer og vandløb, så er det denne gang underlaget, der risikerer at tage varig skade, hvis det tunge maskinel køres ud på markerne.

Søren Wind forklarer, at det kan give strukturelle ødelæggelser af jorden, hvis en tungtlastet gyllevogn kører ud på de regnvåde marker.

- Så ville den sidde fast. En stor, fyldt gyllespreder vejer 40 ton, konstaterer han og tilføjer, at nedbøren allerede nu har givet store pletter på markerne, hvor afgrøderne er gået ud på grund af iltmangel - det er typisk på lavtliggende jorde, langs åer og vandløb, at problemer er udtalt.

Regn betyder mere i tanken

Søren Wind fortæller, at landmænd lige nu kører op til fem-ti kilometer for at komme af med overskydende gylle til andre landmænd. Men om kort tid kan det blive nødvendigt at køre endnu længere for at finde ledig tankkapacitet. Og selv om vejret skulle slå om fra i dag, går der stadig halvanden uge, før markerne er farbare, vurderer Søren Wind.

Ole Hansen, der også er planteavlskonsulent i Landbrugsrådgivning Syd, fortæller, at landmændene tidligere har kunnet søge dispensation til gylleudbringning, hvis vinteren trak ud. Men end ikke en dispensation denne vinter, ville gøre en forskel.

- Vi er underlagt naturens lune. De betydelige regnvandsmængder betyder, at landmænd med åbne gylletanke har fået så meget regn i beholderne, at det svarer til, at de har 20 procent mere gylle, der skal bringes ud, siger Ole Hansen og peger på, at også væde fra ensilagen opsamles i gylletankene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce