Annonce
Aabenraa

Landmand fængsles efter dødstrusler: Ville besøge medstifter af Veganerpartiet med en boltpistol

En sønderjysk landmand er idømt en 30 dages fængselsstraf for at true politikeren Michael Monberg på livet. Arkivfoto: Claus Thorsted
En enkelt besked på det sociale medie Messenger har fået store konsekvenser for en sønderjysk landmand. Tirsdag blev han idømt 30 dages fængsel for at true tidligere politiker Michael Monberg på livet.

Aabenraa: Trusler koster, og det gør de især, hvis de er rettet imod politikere, politibetjente eller andre, der arbejder i offentlighedens tjeneste.

Det fik en sønderjysk landmand at mærke, da han tirsdag blev idømt en 30 dages ubetinget fængselsstraf ved retten i Sønderborg.

Det sker, efter han tilbage i maj sendte en talebesked til medstifter og politisk ordfører for Veganerpartiet, Michael Monberg.

Annonce

- Kan du ikke lige sende en adresse, Michael Mongol? Så vil jeg da gerne komme over med boltpistolen, og så skal jeg gøre en ende på dit liv. For det er da ikke det værd, det liv du har, lød beskeden dengang.

Disse ord kunne den tiltalte sagtens stå ved, da han blev konfronteret med dem i retten.

Useriøse trusler

Sagen startede en uge før dommen, og der var tale om en såkaldt tilståelsessag. Det vil sige, at den 46-årige landmand erkendte at have truet den tidligere politiker.

Hans forsvarer mente dog, at der var tale om så useriøse trusler, at de burde resultere i en betinget dom. Det ville betyde, at den dømte ikke skulle se indersiden af en fængselscelle, men i stedet afsone sin straf i form af eksempelvis samfundstjeneste.

- Det er tydeligt, at de her ytringer er så overdrevne, at de ikke kan tages seriøst. Min klient har jo ikke reelt ment, at han ville tage ud for at aflive Michael Monberg. Derfor mener jeg, at det klart er at skyde over mål, hvis man idømmer ham en ubetinget straf, lød det fra forsvarer Carsten Højer under retsmødet.

Sådan blev det dog ikke. Retten dømte ham nemlig efter en bestemt paragraf i straffeloven, som drejer sig om trusler fremsagt mod personer i offentlig tjeneste.

- Og her er en ubetinget dom helt almindelig retspraksis, oplyser anklagerfuldmægtig Jesper Ammundsen.

Annonce

Sagt i vrede

Selvom landmanden sagtens kunne kendes ved sine ord, da de blev læst op for ham, var det alligevel vigtigt for ham at understrege, at de ikke kom uden provokation.

Kan du ikke lige sende en adresse, Michael Mongol? Så vil jeg da gerne komme over med boltpistolen, og så skal jeg gøre en ende på dit liv. For det er da ikke det værd, det liv du har.

Den 46-årige landmand til Michael Monberg

Ordene kom nemlig efter alvorlige konflikter mellem Veganerpartiet og en række landmænd. Den 46-årige havde fået følelsen af, at hans fag blev fremstillet som uetisk, og det var det, der fik ham til at gribe telefonen.

- Det har aldrig været min hensigt at gøre noget ud af truslerne, men jeg kan da godt se, at det virker meget voldsomt, når man modtager sådan en besked, erkendte han for retten.

Anklagemyndigheden ønskede oprindeligt, at landmanden skulle have en skærpet straf på 40 dages ubetinget fængsel, fordi truslerne var kommet som reaktion på, at Monberg havde ytret sig i den offentlige debat. Dette valgte retten dog ikke at imødekomme.

Skærpende omstændigheder

Når man dømmes for trusler, kan man dømmes efter flere forskellige paragraffer.

  • Straffelovens § 266 - Denne paragraf bruges når der er tale om trusler helt generelt, og her er straffen i den mildere ende. Her drejer det sig om en bøde eller fængsel i op til to år.
  • Straffelovens §119 - Her er der tale om trusler imod en person i offentlig tjeneste. Her er straffen noget hårdere og kan strække sig lige fra en bøde til fængsel i op mod otte år.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aabenraa For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Aabenraa

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Aabenraa

Kohberg ansætter innovationschef: Han vil udfordre vores brødvaner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce