Annonce
Tønder

Landmand fra Tønder indstillet til fornem filmpris

Peter H. Tygesen har spillet dilettant som ung, men havde sin spillefilms-debut i Frelle Petersen prisbelønnede film "Onkel". Nu er den 65-årige landmand fra Tønderegnen indstillet til en Bodil. Foto: Jacob Schultz
Peter H. Tygesen, der spiller onklen i Frelle Petersens prisbelønnede film "Onkel", er indstillet til en Bodil for bedste mandlige birolle. Filmen har nu fire Robert- og tre Bodil-nomineringer.

TØNDER: - Det havde jeg ikke lige set komme.

Sådan lyder - på klingende sønderjysk - den spontane reaktion fra Peter H. Tygesen, Emmerske ved Tønder, efter at han fredag middag fik nyheden om, at han er indstillet til en Bodil.

Peter H. Tygesen spiller rollen som onklen i Frelle Petersens prisbelønnede film "Onkel", og i mandags modtog filmen fire Robert-nomineringer. Fredag fulgte yderligere tre nomineringer til en Bodil.

Bodil-nomineringerne gælder kategorierne bedste film (instruktør Frelle Petersen), bedste kvindelige hovedrolle (Jette Søndergaard) og så altså bedste mandlige birolle til Peter H. Tygesen.

Den 65-årige landmand fra Tønder-egnen er eneste fuldblods-amatør blandt de indstillede i sin kategori.

Som ung spillede han en del dilettant, men i sit voksne liv har han hverken stået på de skrå brædder endsige stået foran et kamera.

Annonce

Bodil og Robert

En Bodil-statuette er Danmarks ældste filmpris og uddeles af Danske Filmkritikere. Prisen er opkaldt efter de to store danske skuespillerinder Bodil Ipsen og Bodil Kjer. Den blev første gang uddelt i 1948.

Robert filmprisen uddeles af Danmarks Film Akademi. Robert-priserne er udtryk for branchens anerkendelse af kollegernes indsats. Prisen blev uddelt første gang i 1984 og er opkaldt efter statuettens skaber, skulptøren Robert Jacobsen.

Op imod "Anden"

I sin kategori er Peter H. Tygesen blandt de fem indstillede blandt andet op imod Gustav Lindh (filmen "Dronningen") og Anders "Anden" Matthesen (De frivillige).

Hvordan chancerne står, har Peter H. Tygesen som debutant i filmbranchen og uden regelmæssige biograf-besøg umiddelbart svært ved at vurdere.

- Anders Matthesen? Nej, det siger mig ikke rigtig noget.

Sammen med det øvrige hold bag filmen ser Peter H. Tygesen nu frem til at deltage i hele to filmfestaftener.

Den 26. januar gælder det Robert-uddelingen i Tivolis Hotel- og Congresscenter, og den 29. februar venter så Bodil-gallashowet på Folketeatret.

På den røde løber: Peter H. Tygesen og resten af filmholdet deltog i galla-premieren i Tønder den 4. november. Til venstre ses hovedrolleindehaver Jette Søndergaard, der både er nomineret til en Bodil og en Robert. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce