Annonce
Haderslev

Landmand gravede 185 døde slagtekalve ned på sine marker: - Det var ren og skær økonomisk nød

Det var en brødebetynget landmand, der forklarede i retten i Haderslev, hvorfor han havde gravet 185 døde slagtekalve ned på sine marker. Hans pengeinsitut og økonomien havde presset ham til at gå på kompromis med loven og egen morale, lød hans forklaring. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
En lokal landmand er blevet dømt for at have gravet døde slagtekalve ned på sine marker. I retten forklarede han, at det var økonomisk nød og derfor hans sidste udvej.

Haderslev: - Jeg kan godt se i dag, at det skulle jeg ikke have gjort, men min dømmekraft var svækket, fordi jeg var utroligt presset økonomisk.

Sådan lød det brødebetynget fra en 45-årig lokal landmand, da han afgav forklaring ved retten i Sønderborgs afdeling i Haderslev. Den 45-årige landmand var tiltalt for i perioden 28. april 2017 til 12. februar 2019 at have gravet 555 døde slagtekalve ned på sine marker for at opnå en økonomisk gevinst.

Men i retten kom oplysninger frem, der fortalt en helt anden historie om en mand, der følte sig tvunget af sit pengeinstitut til at gå på kompromis med sin egen morale og loven. Og det resulterede i, at han i den knap toårige periode gravede sine døde slagtekalve ned på sine egne marker.

Annonce

Det er lovpligtigt at tilmelde døde produktionsdyr til afhentning senest 24 timer efter konstateringen af dødsfald. Det kan man for eksempel gøre ved Daka SecAnim.

Det havde den 45-årige landmand også gjort i alle de år, han havde haft slagtekalve. Men en dag i april 2017 stod han pludselig i en økonomisk situation, hvor det ikke længere var muligt at betale regningen til Daka SecAnim.

- Vi skyldte penge rundt omkring, og der hang lidt regninger. Men det var brandslukning. Hvad var vigtigst?  Og det var, at mine dyr skulle have det godt. Så de ting, som foder og el, vi skulle bruge, fik vi skrabet penge sammen til. Men Daka kunne vi ikke skrabe nok penge sammen til, og de ville ikke afhente dyrene, hvis regningen ikke blev betalt, forklarede han.

Økonomisk nød

Han gik derfor til sit pengeinstitut, der i den omtalte periode stod for at betale hans regninger. Han håbede nemlig, at de kunne hjælpe ham med at finde pengene til at betale Daka SecAnim.

- Jeg skulle bare uploade regningerne til mit pengeinstitut, så udvalgte de, hvad der var nødvendigt at betale. Men de ville ikke betale regningen til Daka, så jeg snakkede med dem om situationen, forklarede han og fortsatte:

- Jeg sagde direkte til mit pengeinstitut, at jeg ikke skulle have de døde dyr liggende på min grund. Der var en smitterisiko, og de skulle heller ikke bare ligge der og rådne. Så graver jeg dem ned, men det var de ligeglade med.

Der var derfor ikke udsigt til, at regningerne blev betalt, og nedgravningen af dyrene var derfor den eneste løsning, han kunne komme i tanke om. Men den beslutning nager ham stadig i dag.

- Jeg har haft ejendommen siden 2003, og der har det kørt, som det skulle, indtil vi blev klemt af vores pengeinstitut i 2017. Så jeg ville bare gerne redde min ejendom. Den var mit et og alt, og så skete det her, forklarede han og tilføjede:

- Jeg har normalt en ordentlig dømmekraft. Men det var ren og skær økonomisk nød.

Annonce

185 øremærker

Tiltalen lød oprindeligt på 555 slagtekalve, men den 45-årige landmand erklærede sig i retten kun skyldig i at have gravet 185 slagtekalve ned på en afsides mark på sin grund.

- Jeg kender ikke antallet. Når en af kalvene døde, gravede jeg den ned. Men Daka har gravet 185 øremærker op på marken efterfølgende, og alle mine slagtekalve var øremærkede, forklarede han.

På baggrund af landmandens forklaring endte dommeren, Leon Fredgaard, med at idømme ham en bødestraf på 35.000 kroner. Da landmanden gik konkurs i februar 2019, hvor man endnu ikke er færdig med at udrede konkursboet, blev han idømt en forvandlingsstraf på 20 dages fængsel, der træder i kraft, hvis bøden ikke betales.

15.000 kroner af bøden kom sig af, at han ligeledes var tiltalt for at have brugt en sprøjte, der ikke var godkendt ved syn, til pesticider. Det fandt sted i samme periode, og han havde derfor ikke råd til at betale for at få sprøjten godkendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce