Annonce
Sønderborg

Landmand indgår aftale om sprøjtefri jordbrug

Jesper Bladt har indgået en aftale om pesticidfri dyrkning af halvdelen af sine arealer ikke mindst for at få ro omkrig sin bedrift, og han er udmærket tilfreds med resultatet. Arkivfoto: André Thorup

Afklaret: I flere år har Jesper Bladt, Stenderup, levet i uvished om, hvilke konsekvenser det har, kommunen kræver sprøjtefri dyrkning af hans jord. Nu har han indgået en aftale for at sikre ro omkring sin bedrift.

STENDERUP: 43-årige Jesper Bladt i Stenderup har indgået en aftale med Sønderborg kommune om pesticidfri dyrkning af 59 hektar jord.

Det er et led i de såkaldte vandindsatsplaner, der skal sikre rent drikkevand.

Med aftalen undgår landmanden i Stenderup at blive inddraget yderligere i opslidende principdiskussioner og afvente af afgørelser på langvarige klagesager.

- Jeg har indgået en aftale, og jeg er udmærket tilfreds, siger en fåmælt Jesper Bladt, der ikke ønsker at afsløre detaljer om, hvad aftalen går ud på.

Han har ønsket at få afklaret fremtiden for sin svinebedrift med flere hundrede søer.

- Venstre har stemt imod vandindsatsplanerne, fordi vi mener, det er et vidtgående indgreb i landmændenes ret til at dyrke deres egen jord. I Jesper Bladts tilfælde, hvor kommunen køber jorden og får lukket sagen på den måde, synes vi, det er OK, at han får en ordentlig erstatning, siger medlem af teknik- og miljøudvalget Tage Petersen, der selv er landmand.

- Vi kunne selvfølgelig godt have brugt pengene på andre ting, men kan købet være med til at sikre landmandens fremtid, er det i orden, siger Tage Petersen.

Vandindsatsen

Diskussionen om pesticidfri dyrkning af jorden handler i høj grad om risikoen for forurening af vandboringer. I beregningerne indgår vandgennemstrømningstider og de geologiske forhold, hvor vandboringerne ligger. Der arbejdes ud fra såkaldt boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Landbrug & Fødevarer mener, kommuner som Sønderborg fortolker risikoen for vandforurening alt for vidtgående. Landboforeningen mener, der ikke finder nogen nævneværdig grundvandsdannelse sted i eksempelvis Mjang Dam, og at der slet ikke er grundlag for at pålægge landmænd der påbud om pesticidfri dyrkning. Kommunen påberåber sig at ville sikre, der ikke sker forurening af vandboringer inden for to år, som er den tid, det vil tage at sikre nye boringer til drikkevandsforsyningen. Den sag er indklaget til miljø- og fødevareklagenævnet af Landbrug & Fødevarer, der også fører et civilt søgsmål mod selve klagenævnet, der i december kom frem til, at Egedal kommune har hjemmel til at kræve sprøjtefri dyrkning af jorden omkring vandboringer. Det drejer sig om kommunernes ret til overhovedet at udstede påbud. Landbrugsorganisationen er uenig i afgørelsen og fører den for civilretten, hvilket er et temmelig usædvanligt skridt at tage.

Stille og roligt

- Aftalen omkring landmanden ved Rønsdam Vandværk er faldet på plads stille og roligt. Tingene løser sig på et tidspunkt. Vort formål er at behandle landmændene ordentligt og give dem en rimelig erstatning, så de kan komme videre med deres landbrug, men det skal selvfølgelig heller ikke være sådan, at de bliver forgyldt, siger formand for vandsamarbejdet i Sønderborg kommune Peter Petersen.

Han anslår prisen for pesticidfri dyrkning til at ligge på omkring 50-70.000 kroner per hektar. Det, mener visse lodsejere, er alt for lidt. Tre landmænd i Mjang Dam med Bernhard Bak, Møldrup, i spidsen kæmper for bedre kompensation for at sikre sprøjtefri arealer på cirka 20 hektar omkring boringer der.

Løsningen i Stenderup menes ikke at kunne overføres på Mjang Dam. Den sag prøves af Landbrug & Fødevarer ved miljø- og fødevareklagenævnet.

Annonce

Håber han fik en god pris

- Jeg håber, Jesper Bladt har fået en ordentlig pris for at sikre pesticidfri dyrkning af sin jord, og at den ligger væsentlig højere end kommunens oprindelige udspil. Jeg håber ikke, han har følt sig presset af situationen til at acceptere de lave beløb, vi i første omgang blev præsenteret for, siger Bernhard Bak, der har investeret i en del jord og ejendom i det alsiske og føler, kommunen presser prisen urimeligt, når den stiller krav til landmænds dyrkning af egen jord.

Lodsejeren går ind for, kommunen køber den jord, den har behov for til at sikre pesticidfri dyrkning, så i den betragtning har Jesper Bladt sikret sig en optimal løsning.

- Det er op til Jesper Bladt hvilken aftale, han har indgået. Lodsejerne bestemmer selv hvilken vej, de ønsker at gå, og er man blevet enige om at købe noget til en pris, han har accepteret, så blander jeg mig ikke i det. Retsvejen er og bliver en nødløsning, siger formand for Landbo Syd Mogens Dall, der glæder sig på Jesper Bladt vegne over, han endelig har fået arbejdsro.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Sønderborg

Iskold festival trak mange mennesker til: Kunstnere skar, savede og huggede kunst frem i is

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce